Pogoršava se epidemiološka slika Europe – gdje se brojne zemlje sve teže nose s pritiskom trećeg vala pandemije izazvane koronavirusom. Iako rast nije eksponencijalan, zbog velikog broja novozaraženih Srbija ide u novo zatvaranje.

Bolnice Beograda toliko su pune da krizni stožer i liječnici upozoravaju stanovnike glavnog grada Srbije da bi, ako im se razvije teži oblik bolesti, mogli biti prebačeni na liječenje u neki drugi grad. Vlada ponovno zatvara ugostiteljske objekte i sve trgovine, osim onih koje prodaju hranu i lijekove.

 Već mjesec dana svijet ističe Srbiju kao jednu od zemalja s najviše cijepljenih: svojim građanima nudi kineska, ruska, američka i zapadnoeuropska cjepiva; injekciju protiv COVID-a već je primio otprilike svaki sedmi stanovnik. Ali kad je u veljači počelo cijepljenje, dnevni broj novozaraženih kretao se između 1000 i 1500. Više od mjesec dana broj neprekidno raste i danas Srbija bilježi više od 4500 novih slučajeva dnevno.

– Dobro je da taj broj nije eksponencijalno izražen, odnosno nema velikog, ogromnog skoka čega se svi bojimo. To je sigurno najvećim dijelom posljedica toga što nam je cijepljenje u tijeku, rekao je Zoran Gojković iz kriznog stožera vlade Srbije.

Upozoravajući pokazatelji stižu i iz Mađarske, zemlje koja je prva u Europskoj uniji ponudu obogatila ruskim i kineskim cjepivima te ima najveću procijepljenost u Uniji. U proteklih tjedan dana Mađarska bilježi apsolutne rekorde u broju novozaraženih otkako je proglašena epidemija u toj zemlji. Prekjučer više od 8000, jučer – više od 9000.

– Radimo na zaustavljanju trećeg vala. Možemo ga barem usporiti ako tijekom proljeća nastavimo s brzom kampanjom masovnog cijepljenja, rekao je liječnik iz Hatvana
Karoly Dery.

Taj treći val posebno teško pogađa istočnu i srednju Europu: zemlje koje su tijekom prvog vala prije godinu dana bile uspješnije od zapadnih u suzbijanju epidemije. Češka ima jednu od najvećih smrtnosti u odnosu na broj stanovnika u cijelome svijetu. U Poljskoj, s oko 20.000 novooboljelih dnevno, najteže je stanje u svijetu. Nastupanje trećeg vala epidemije proglasile su i velike europske zemlje Njemačka i Italija, u kojoj je ponovno uvedena karantena do Uskrsa. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!