Svijest o zbrinjavanju mačaka i pasa (da uzmemo samo uobičajene kućne ljubimce) raste iz dana u dan. Njoj doprinose razne inicijative, a vrlo često su društvene mreže presudne. O Nali smo već pisali u više navrata, no sada na hrvatskom izlazi knjiga u kojoj Dean Nicholson iznosi cijelu priču. Zapravo, to je samo dio njegova i Nalina putovanja jer su u svojim nakanama da obiđu kuglu zemaljsku bili spriječeni sada već notornim koronavirusom.

No to ne umanjuje dramatičnost njihova susreta te u knjizi nalazimo avanture koje vas čitavo vrijeme drže prikovanim uz tekst. Kad je tridesetogodišnji Dean Nicholson krenuo iz Škotske biciklom oko svijeta, namjeravao je otkriti sve što može o našemu izmučenu planetu. No, nije računao na lekcije koje će naučiti od svoje neočekivane družice.

Tri mjeseca nakon polaska, na zabačenoj cesti u planinama između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, naišao je na napuštenu mačkicu. Nije mogao odoljeti prodornu pogledu i molećivu mjauku blatnjave sirotice, nije ju mogao samo tako prepustiti njezinoj sudbini, pa ju je smjestio na bicikl i, uz pomoć lokalnih veterinara, pomogao joj da se oporavi, piše Index.hr.

Veza je ubrzo postala neraskidiva – i on i mačka, koju je nazvao Nala, bili su znatiželjni, neovisni, otporni i pustolovna duha. Videosnimka njihova susreta pogledana je dvadeset milijuna puta, njihov Instagram ima 936.000 pratitelja, a broj i dalje raste.

Važno je istaknuti da Dean svakodnevno dobiva podršku sa svih strana, a pritom sva sredstva koja dobije dijeli prebivalištima za napuštene životinje u brojnim zemljama.

Knjiga izlazi idući tjedan, a vjerujemo da će se svidjeti i onima koji nemaju ljubimca – možda ga potakne da u svoj život dovede novog, neočekivanog prijatelja.

/HMS/

error: Content is protected !!