Posljednjih tjedana Srbija i zemlje okruženja se tresu zbog uhićenja Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, kao i Slaviše Kokeze koji je bio na ispitivanjima, ali je odbio poligraf, a uskoro bi se moglo zatresti u Republici Srpskoj, tvrdi beogradski Blic.

Brojni krakovi kriminalne organizacije koja se nije libila počinjenja najstravičnijih ubojstava, prema pisanju tog lista, proširili su se i s druge strane Drine.

Kako tvrdi Blicov izvor iz sigurnosnih agencija, već danima traje suradnja s istražiteljima iz Srbije, a do sada su brojne provjere urađene na području BiH.

Dalje se u tekstu navodi da su Blicu u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske rekli da oni nisu uključeni u ovu istragu, dok izvori lista tvrde da za sada sva suradnja i provjere idu preko SIPA-e.

– Neki od prvoosumnjičenih u ovom predmetu su rodom iz BiH, pa je to provjeravano, kao i kakve poslove imaju u Republici Srpskoj, te tko su im mogući suradnici – otkrio je izvor.

Taj izvor, uključen u kompletnu istragu, dalje otkriva da su tijekom istrage istražitelji došli do saznanja da je kriminalni klan koji se okupljao oko Velja Nevolje i Slaviše Kokeze vremenom sve više posla prebacivao i na teritorij RS-a.

Sustav djelovanja, prema pisanju Blica, bio je identičan kao u Srbiji, vezu i podršku su im pružali političari koji kotiraju jako visoko u vlasti, ali leđa su im čuvali i pojedinci u MUP Republike Srpske.

– Ono što je prvo zapalo za oko istražiteljima jesu česti boravci članova Kavačkog klana i Slaviše Kokeze na Jahorini. Upravo su Jahorina i regija Istočnog Sarajeva i Zvornika označene kao centar okupljanja i investicija ovih kriminogenih osoba – pojasnio je neimenovani izvor beogradskom listu.

Prema ekskluzivnim informacijama, istražitelji su pratili tragove novca koji su ih doveli do informacija da su ovi kriminalci pare ulagali u zemlju s atraktivnim lokacijama u istočnom dijelu RS-a.

– Ovdje se posebno ističu dva imena. Prvi je biznismen iz Zvornika, vlasnik tvrtke koja se bavi s više različitih poslova, a u žižu javnosti je dolazio zbog sudjelovanja u kupovini državnih nekretnina. Kada je u pitanju politička logistika, prema infomacijama do koje je došla istraga pojavilo se ime visokorangiranog člana DEMOS-a iz istočnog dijela RS-a, a koji je ujedno i direktor državne tvrtke u tom dijelu – istaknuo je izvor Blica.

/HMS/

error: Content is protected !!