Novi Mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj Trebinjsko-mrkanski, mons. Petar Palić na četvrtu je korizmenu nedjelju prvi put došao u pastoralni pohod župi i svetištu Presvetog Srca Isusova u Studencima. Tom je prigodom na svetoj Misi uveo u službu novog, privremenog upravitelja župe i svetišta dr.don Antu Pavlovića, sina studenačke župe.

Svečanost u Studencima započela je pozdravnim riječima zahvale bivšeg župnika don Ivana Štironje koji će za koji dan preuzeti službu Kotorskog biskupa. Još jednom zahvalio je svima s kojima se susretao i radio na duhovnu dobrobit župljana i biskupu Paliću zaželio uspješan i plodonosan rad u hercegovačkim biskupijama.

Na početku svete mise koju je predvodio u koncelebraciji četvorice svećenika, biskup mons. Petar Palić pozdravio je, kako reče, mons. Ivana Štironju i zahvalio mu za veliki trud i rad na duhovnom uzdizanju, ne samo u župi Studenci, već na svim dužnostima koje su mu bile povjerene.

Prije Molitve vjernika, kako to nalažu crkveni propisi, novi privremeni upravitelj don Ante Pavlović pročitao je tekst „prisege“ i preuzeo Dekret, a potom sve to i potpisao skupa s biskupom.

Na kraju misnog slavlja nazočnim vjernicima koji su ispunili župnu crkvu i crkveno dvorište obratio se „novi župnik“ koji je između ostalog kazao:

“Poštovani i dragi župljani! Biskup hercegovačkih biskupija mons. Petar Palić, dekretom od 11. ožujka 2021. godine razriješio je župničke službe don Ivana Štironju, novoimenovanog biskupa u Kotoru i meni je na privremenu upravu povjerio moju rodnu župu Studence. Župnik don Ivan prošle je nedjelje imao Misu kojom je zahvalio Bogu za provedene skoro četiri i pol godine u našoj župi. Mi kao župna zajednica, uz pastirski posjet i nazočnost biskupa Palića, želimo njemu još jednom danas, na 4. korizmenu nedjelju, izreći svoju zahvalnost i poželjeti mu Božji blagoslov i pomoć u njegovu daljnjem pastirskom služenju Crkvi Kristovoj. Ovdje mu u ime svih vas župljana, župnog osoblja i bližih suradnika iskreno zahvaljujem na njegovu svećeničkom životu i žaru, duhovnom svjedočenju i primjeru, posvećenu, odgovornu i neumornu pastoralnom djelovanju kroz skoro četiri i pol protekle godine u našoj župi. Zajedno s vama župljanima i bližim suradnicima don Ivan je ostvario više graditeljskih radova i projekata: obnova zvona na Glavici u G. Studencima; klimatizacija crkve u Svetištu; legalizacija i blagoslov mrtvačnice u G. Studencima, obnova kapelice u Bitunjanima, uređenje i oprema prizemlja Pastoralnog centra, uključujući iskope, stepenice i podzide te postavljanje otvora i fasade na cijelom Centru; kupnja zemljišta oko crkve sv. Ane u Zvirovićima i obnova područne crkve u Stubici. Uspio je s vama prikupiti i podmiriti preuzeti dug koji je nastao izgradnjom pastoralnog centra, potom uložiti u spomenute radove još dosta sredstava, te svoju službu dovršiti s pozitivnim saldom u crkvenom fondu. Uza sve te poslove i ulaganja, jest duhovna i pastoralna strana don Ivanova svećeničkog poziva i skrb oko duhovnog života i spasenje duša, što je nadasve naglašavao i čemu se zdušno posvetio. U Svetištu i područnim crkvama i kapelicama, revno je promicao duhovne projekte, karitativni, misijski, molitveni, sakramentalni, liturgijski i duhovno-vjernički život svojih župljana: nedjeljne mise, devetnice, trodnevnice, euharistijska klanjanja, liturgijska, pjevačka i ministrantska okupljanja, katehetski rad s djecom i mladima, susreti s obiteljima, bolesnima i siromašnima. Sve radosno i odgovorno, uz razumijevanje i lijepo ophođenje sa svima. Stoga, dragi don Ivane, hvala ti što si s nama živio i za sve što si među nama činio. Neka ti dobri Bog udijeli svoj blagoslov i svoju pomoć u budućoj biskupskoj službi i naviještanju Božjega kraljevstva katoličkom i hrvatskom puku u dragoj nam kotorskoj biskupiji“.

Don Ante je potom pozdravio i zahvalio biskupu Paliću što je pohodio Studence i već sada najavio dolazak dvojice biskupa za proslavu zaštitnika župe i svetišta, Presvetog Srca Isusova, biskup Štironja predvodit će svetu Misu Uočnicu, a biskup Palić na središnjoj proslavi na sam blagdan.

I ove nedjelje misno slavlje liturgijskim pjevanjem uveličao je mješoviti župni zbor „Vrelo Života“ iz župe Studenci.

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!