Na zanimljiv primjer seoskog turizma naišli smo u naselju Gajic u općini Ravno. Bračni par Pero i Ljilja Radić nakon 45-godišnjeg života u Dubrovniku vratio se u Perin rodni Gajic, u pravu krašku divljinu, razvijati turizam. Glavni adut znanje im je o turizmu iz Dubrovnika, gdje je Pero zaradio mirovinu kao vozač autobusa, piše Večernji list BiH.  

Od staje napravili apartman

– Obnovili smo malo stare kuće, od jedne staje napravili smo jedan apartman. Počeli smo pomalo. Tišina, pjev ptica, čist zrak, čista voda, čista zemlja – navodi Pero. – Gosti su oduševljeni. Iziđem s njima na ovu uzvisinu, razgledamo, pričamo, za njih je ovaj naš pejzaž jako zanimljiv.

Gosti su bili od Amerike, Engleske, Njemačke, Nizozemske… To su bile obitelji, nije to neki velik broj. Prezadovoljni su našom hranom. Budućnost seoskog turizma je tu, Ravno je za to pogodno, sve su bolje i prometne veze, a za njih je sve blizu – i more i zanimljivosti u unutrašnjosti – kaže Pero.

Bračni par Radić s oglašavanjem turističke ponude počeo je 2018., a već 2019. za njih je bila ugodno iznenađenje. Ni zbog pandemije koronavirusa krizna 2020. nije ih pokolebala.

– Ne mogu se sjetiti prvih gostiju, bilo ih je zaista mnogo. Na ideju smo došli kada smo prije pet godina počeli renovirati kuću. Starine smo obnavljali pa smo se odlučili vratiti kada muž pođe u mirovinu. Tada smo došli, počeli sređivati i došli na ideju baviti se turizmom. Nakon prvog iskustva preporučila bi svima koji to mogu, da učine kao i mi, stvarno se isplati – kaže Ljilja.

– Od nešto malo novca ove stare lijepe kamene kuće mogu se renovirati i prilagoditi za turizam. Moj sin isto misli, ima namjeru napraviti i bazen, što gosti zahtijevaju. Od Gajica je 20-ak minuta do mora, do Slanog. Gosti dođu, prespavaju, odu na kupanje, uvečer se vrate. Imaju i more i prirodu, sve u jednom sklopu – ističe Ljilja.

– Veliko im je zadovoljstvo brati i spremati povrće iz našega vrta. Među prvim našim gostima bila je obitelj s bebom iz Nizozemske, oduševili su se našim proizvodima pa su iz vrta brali zelen i spremali kašice za bebu… – kaže.

Samo da prođe korona

Bračni par Radić ističe da su tijekom ljeta 2019. imali iznenađujuću popunjenost kapaciteta, čemu je savjetima pridonio i sin zaposlen u turističkoj agenciji u Dubrovniku. Planova ima, zasad je prva želja da pandemija prođe kako bi mogli nastaviti s turizmom koji upotpunjuje njihov život u zavičaju.

Turisti su im više od gostiju, sugovornici i prijatelji s kojima i nakon rastanka održavaju kontakte. Da bi zaokružio ponudu, Pero je podignuo i plastenik, tako da povrća ima tijekom cijele godine. Samo da korona prođe, želja je ovoga bračnog para koji je gradsku vrevu dubrovačkog Straduna zamijenio za idiličnu tišinu Gajica.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!