U posljednja 24 sata zabilježeno je 129 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4342. Među njima su 874 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 251.174 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5.685 preminulo, ukupno se oporavilo 241.147 osoba od toga 583 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 17.840 osoba. Do danas su ukupno testirane 1.431,342 osobe, od toga 2.563 u posljednja 24 sata.

Riječki KBC dobit će 12 novih respiratora, koje je Ministarstvo zdravstva nabavilo novcem iz fondova Europske unije. Novi respiratori odmah će se staviti u funkciju u bolnici na Sušaku, gdje se zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta otvara Respiratorni centar 2 i još jedan COVID odjel.

Dok se problemi s distribucijom cjepiva ne uspijevaju riješiti, u Hrvatsku je stigla dokumentacija o ruskom Sputnjiku V. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao je da mogućnost interventnog uvoza postoji te da je korištena u mnogo slučajeva kad nismo imali potreban lijek ili cjepivo.

Osvrnuo se i na cijepljenje AstraZenecom. Rekao je da je cijepljenje njihovim cjepivom prilično loše počelo, međutim i naglasio da se sva cijepljenja vrlo pažljivo prate te da EMA evaluira sve nuspojave i dužna je dati svoje stručno mišljenje. Dodao je i kako mi nećemo u ovom trenutku zaustaviti cijepljenje AstraZenecinim cjepivom.

Zbog novih sojeva virusa koji se brzo šire, među kojima je i britanski, mnoge europske zemlje javljaju o porastu broja novozaraženih. U Hrvatskoj je od 490 uzoraka koji su u posljednjih nekoliko tjedana poslani na sekvencioniranje, u 47 posto otkrivena britanska varijanta koronavirusa.

Koronavirus po županijama:

U Zagrebačkoj županiji 18 novozaraženih.
● U Osječko-baranjskoj županiji 17 novopozitivnih.
● U Zagrebu 16 novooboljelih.
● U Šibensko-kninskoj županiji 11 oboljelih, jedna preminula.
U Zadarskoj županiji 11 novooboljelih, jedna preminula osoba. 
● U Ličko-senjskoj županiji sedam novooboljelih.
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji četiri nova slučaja.
● U Virovitičko-podravskoj županiji četiri novooboljelih.
● U Istarskoj županiji troje novooboljelih.
● U Požeško-slavonskoj županiji tri novooboljela.
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji jedan novooboljeli.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji jedan novi slučaj.
● U Sisačko- moslavačkoj županiji nema novooboljelih.
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva.

Koronavirus u svijetu:

Nizozemska je odlučila preventivno obustaviti upotrebu cjepiva protiv Covida-19 AstraZenece do najranije 29. ožujka. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!