Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović kazao je u utorak da ukoliko se odbjegli Zdravko Mamić nakon pravomoćne presude ne vrati na izdržavanje zatvorske kazne, a BiH ga ne izruči, Ministarstvo pravosuđa može pokrenuti postupak da kaznu odsluži u susjednoj državi.

Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018. uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba koju je Vrhovni sud u ponedjeljak u većem dijelu potvrdio.

Najviši sud Mamiću je potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Ako Zdravko Mamić ne pristupi na izdržavanje kazne, što nije nemoguća varijanta, nama ostaje da… zatražimo da se pravomoćna kazna izvrši u BiH, kazao je Martinović.

Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, moguće zatražiti preuzimanje izvršenja kazne zatvora.

U priopćenju podsjećaju da je Hrvatska ranije u dva navrata od BiH tražila izručenje Zdravka Mamića, najprije u lipnju 2018. i tada je molba odbijena u prosincu 2018. te ponovno u lipnju 2019. što je odbijeno u listopadu 2019.

Ministarstvo će po zaprimanju sve potrebne dokumentacije od strane nadležnog suda, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između BIH i Hrvatske, naveli su u priopćenju.

Martinović je pojasnio da, nakon što je postala pravomoćna, presuda Mamiću i ostalima treba postati izvršna, što je vezano i s dostavom presude svakom osuđeniku.

Kako svi osuđenici žive u Zagrebu zagrebački Županijski sud potom treba donijeti odluku o upućivanju na izvršenje kazne koja je dosta brza i nema puno procesnih alata protiv takve odluke, kazao je Martinović.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!