Dr. Davor Perinović, ugledni sarajevski liječnik, specijalist ortoped, već godinama uspješno liječi i oporavlja djecu od skolioze, bolesti zakrivljenja kralježnice. S kojim se problemima suočavaju on kao liječnik i njegovi pacijenti u vrijeme pandemije govori za Večernji list BiH

-Prošlo je više od godinu dana otkako je u svijetu službeno proglašena pandemija koronavirusa. Iako su kriteriji za određivanje broja oboljelih jako neujednačeni i kontradiktorni, a PCR testovi se pokazali često nepouzdanima, ipak iz ovih ili onih razloga pandemija još uvijek službeno traje. Također, broj umrlih od COVID-19, odnosno koronavirusa, jako je dvojben jer epidemiolozi ne dopuštaju obdukciju onih za koje tvrde da su umrli od korone, što znači da se pravi uzrok smrti u tim slučajevima ne može utvrditi – kaže Perinović.

-Proglašena pandemija i dalje traje, što znači da je de facto otežan, pa i onemogućen, tretman gotovo svih ostalih bolesti. Zbog često iracionalnih i humanističkoj medicini suprotstavljenih tzv. epidemioloških mjera pate milijuni ljudi i djece diljem svijeta. Tu se u prvom redu misli na kronična oboljenja. Ovdje bih se posebice osvrnuo na teško kronično oboljenje kralježnice kod djece, odnosno deformitet poznat pod nazivom skolioza. Na osnovi moga iskustva bavljenja skoliozama proteklih 40 godina, broj skolioza kod djece i adolescenata ide i do 50 posto te populacije, počevši od najblažih formi pa do onih najtežih koje zahtijevaju operativni tretman. Upravo te epidemiološke mjere najviše su utjecale na pogoršanje zdravlja djece i adolescenata sa skoliozom. Ako tome dodamo činjenicu da se u posljednje vrijeme sve više govori i o skoliozi kod odraslih, tzv. adultnoj skoliozi, onda je problem još veći. – rekao je Perinović. 

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!