Nitko ne vodi statistiku, ali novčanici ne varaju. Cijene su sve veće, kažu građani.

Ekipa N1 bila je u kupovini i provjerila što se to može kupiti za 30 KM. Izbor između manje, kvalitetnije količine, ili većeg, ali nešto jeftinijeg proizvoda svakodnevna je dilema.

Pogodak je naći kvalitetnu hranu na akciji, pa tako kupiti više, za manje novca. Zato većina kupaca pomno prati crvene i žute naljepnice.

Sve je poskupilo skoro duplo. Evo gledajte meso piletina, duplo skoro, bataci su bili 2,5 do 3 KM, a sada su 5-6 KM, kažu ovoj televiziji.

Hrana je najviše poskupila, i to se osjeti na budžetu. Posebno nas umirovljenika. Pođimo od brašna pa nadalje, ističe jedan umirovljenik.

Piletina je najviše poskupila, tvrde građani.

Ekipa N1 obavila je dnevnu nabavku. Kupili su neke od osnovnih životnih namirnica. Pastu za zube, masku za lice, sapun, šećer, vrhnje, sol, ulje, mlijeko, makarone, naranče i kilogram pilećeg filea.

Za dvije vrećice osnovnih životnih namirnica, izdvojili su 27,69 KM. Oko 30 KM, za dnevnu, ukupnu potrošnju ima obitelj koja živi od jedne prosječne ili dvije minimalne plaće.

Tzv. puzajuća poskupljenja uvijek su prisutna, upozoravaju iz udruge potrošača. Ne poskupe svi proizvodi različitih proizvođača u isto vrijeme, pa je nemoguće da je došlo do lančanog poskupljenja. Jedan po jedan podigne cijenu, tako da se s protokom vremena teško primijeti.

Pošto dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti ni prosječnu košaricu, dakle jedna prosječna plaća u jednoj obitelji ide na hranu. To je ono što je trenutno najkritičnije jer svi trgovci znaju da bosanskohercegovački čovjek, troši na hranu, i tu su najveća poskupljenja, govori za N1 Marin Bago iz Udruge građana Natura.

Cijene rastu, a svakako jedan od novih troškova je i kupovina zaštitnih maski. Da bi jedna obitelj osigurala za svakoga po jednu masku, neophodno je mjesečno izdvojiti najmanje 30 KM.

Poseban problem su količine proizvoda. Smanjuje se gramaža, a cijena ostaje ista. Marketinški trik je i proizvodnja nestandardnih pakovanja, tako da cijenu više nemate s čime usporediti.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!