Mnoge glumice odbile su brojne uloge zbog nagih scena, no Sharon Stone baš su takve uloge učinile zvijezdom i donijele joj status seks-simbola. Glumila je u više od stotinu filmskih i televizijskih ostvarenja, zaradila milijune dolara i osvojila mnogo prestižnih glumačkih nagrada i još više nominacija. Osvojila je deset nagrada, 41 nominaciju, uključujući Emmy nagradu, Zlatni globus i dvije MTV filmske nagrade.


1. Visoka inteligencija
Rođena je u Meadvilleu u Pennsylvaniji, kao drugo od četvero djece u obitelji oca tvorničkog radnika i majke kućanice. Puno ime joj je Sharon Yvonne Stone. Već kao dijete pokazala je visoku inteligenciju, te je s pet godina krenula u drugi razred. Osvojila je stipendiju na sveučilištu Edinboro kad je imala 15 godina, i to na temelju talenta za pisanje. Osam njezinih priča objavljeno je u književnim magazinima, a piše i stihove.


2. Od manekenke do glumice
Sa 17 godina natjecala se za Miss Pennsylvanije. Nije pobijedila, ali joj je jedan od članova žirija rekao da prekine školovanje i dođe u New York kako bi bila manekenka. Savjet je poslušala. Kasnije se preselila u Italiju, a tamo je shvatila da želi biti glumica. Vratila se u New York i dobila sporednu ulogu u filmu Woodyja Allena, “Stardust Memories”. Godinu dana kasnije, uslijedila je prva prava uloga u horor filmu “Deadly Blessing”. Prvu zapaženiju ulogu koja joj je donijela popularnost, stekla je glumeći u filmu “Total Recall” 1990. godine.

3. IQ joj je 154
Studij pisanja završila je tek 2016. godine. Da nije postala glumica, bila bi pravnica. Sharon čita tri knjige na tjedan, a kad putuje i više. Tečno govori talijanski. I da, IQ joj je 154!

4. Nos za biznis
Sharon ima nos za biznis i prepoznavanje talenta. Za film “Brzi i mrtvi” inzistirala je da uzmu Russella Crowea, iako su svi bili protiv toga da se zaposli nepoznati glumac. Leonardu DiCapriju sama je platila honorar od svoje plaće za ulogu u istom filmu.

5. Kultno Casino
Nagovarala je Martina Scorsesea da joj da ulogu u “Casinu”. On je htio Madonnu, ali je ubrzo shvatio da je dobro odlučio. Stone je zaradila nominaciju za Oscara. Ali, i ozljedu leđa, i to zato što je nosila haljinu koja je težila 20 kilograma.

6. Moždani udar
Kada je imala 43 godine imala je moždani udar nakon kojega je morala ponovno učiti hodati, pisati i čitati. Cijela lijeva strana tijela bila joj je oduzeta i godinama se oporavljala. Ovaj događaj značajno je utjecao na njenu karijeru, jer je bila praktično otpisana. Prošla je kroz tešku sedmosatnu operaciju tijekom koje su joj u mozak ubačene 22 posebne spirale. Preživjela je iako su joj liječnici u prvi tren za to davali samo jedan posto šanse.
– Cijeli moj život bio je izbrisan. Gledali su me kao oštećenu robu i izbjegavali suradnju sa mnom – rekla je glumica, koja se tada povukla iz glume i posvetila odgajanju djece, oporavku od moždanog udara i razvoda od novinara Phila Bronsteina, s kojim je bila šest godina u braku, tijekom kojeg su dobili sina.

PIŠE TIHANA MAROVIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!