Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je u ponedjeljak da će u četvrtak održati “izvanredni sastanak” jer je više zemalja obustavilo uporabu AstraZenecina cjepiva zbog bojazni u vezi sa zgrušavanjem krvi, napominjući da su prednosti cjepiva i dalje veće od rizika.

– Sigurnosni odbor EMA-e u utorak pomnije će proučiti informacije i sazvati izvanrednu sjednicu u četvrtak 18. ožujka kako bi izvukao zaključak iz prikupljenih informacija i predložio druge mjere koje bi mogle biti nužne, navodi se u priopćenju agencije kojoj je sjedište u Amsterdamu, u Nizozemskoj.

Nekoliko zemalja, pa tako Francuska i Njemačka, obustavile su iz opreza uporabu cjepiva koje je proizveo švedsko-britanski laboratorij AstraZeneca i Oxfordsko sveučilište, nakon prijave “mogućih” popratnih pojava, koje zasad nisu dokazane.

EMA je prethodno rekla da istražuje “određen broj” slučajeva zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile cjepivo te istaknula da se ono i dalje može upotrebljavati.

– Dok njezina istraga traje, EMA ostaje pri stajalištu da su prednosti AstraZenecina cjepiva u prevenciji covida-19 koji sa sobom donosi rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda veće od rizika popratnih pojava, istaknuo je u ponedjeljak europski regulator.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!