U posljednja 24 sata zabilježen je 691 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.475. Među njima je 858 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenata. Preminulo je 12 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 251.865 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.697 preminulo, ukupno se oporavilo 241.693 osobe od toga 546 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 17.271 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.438,689 osoba, od toga 7.347 u posljednja 24 sata.

U Koprivnici odgađaju cijepljenje AstraZenecom

Stožer civilne zašite Koprivničko-križevačke županije donio je odluku o privremenoj odgodi punkta za cijepljenje opće populacije u Svetom Petru Orehovcu koji je bio planiran za srijedu. Na punktu je bilo planirano cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa cjepivom AstraZeneca.

Strah od AstraZenecina cjepiva raste

Strah od AstraZenecina cjepiva raste i sve više zemalja privremeno zaustavlja cijepljenje zbog sumnji da uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka. Nakon Danske, Norveške, Islanda, Bugarske, Irske, Nizozemske i Slovenije, to su učinile najveće zemlje Europske unije – Njemačka, Francuska i Italija. Zbog toga se hitno sastaje Europska agencija za lijekove. Hrvatska će pričekati njihovu odluku, a do tada nastavlja s cijepljenjem tim cjepivom.

Epidemiolog i mikrobiolog Marijo Parčina iz Sveučilišne bolnice u Bonnu u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao je kako misli da će Hrvatska slijediti njihov primjer, ali i opet naglasio da, s obzirom na to da se do kraja tjedna očekuje izvještaj EMA-e, možda neće imati vremena reagirati.

– Moguće je da je jedna serija cjepiva AstraZenece odgovorna za ove posljedice pa će se ona izbaciti iz upotrebe, a da je cjepivo generalno dobro i nije štetno, rekao je imunolog Zlatko Trobonjača.

Sršen: Do svibnja virus će postati problem kao što je gripa

Nela Sršen,
liječnica iz Sveučilišne bolnice u Padovi, izjavila je u HTV-ovu Studiju 4 da ju je iznenadilo što oni koji su cijepljeni nisu prethodno testirani na COVID te da se sada i to provodi. Izrazila je uvjerenje da bi virus do svibnja mogao postati problem poput sezonske gripe.

Koronavirus po županijama:

U Primorsko-goranskoj županiji 114 novooboljelih
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 77 pozitivnih, jedna preminula
● U Šibensko-kninskoj županiji 63 novooboljela
● U Zadarskoj županiji 54 novozaraženih
● U Ličko-senjskoj županiji 18 novooboljelih 
● U Istarskoj županiji 17 novozaraženih, jedna preminula
● U Osječko-baranjskoj županiji 16 oboljelih, jedna preminula
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 14 novooboljelih
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 13 pozitivnih
● U Međimurskoj županiji devet pozitivnih
● U Koprivničko-križevačkoj županiji osam novooboljelih
● U Požeško-slavonskoj županiji pet oboljelih
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji četiri oboljela i dvoje preminulih
● U Zagrebačkoj županiji tri oboljela
● U Virovitičko-podravske županije dvoje novozaraženih

Koronavirus u svijetu

Srbija uvodi lockdown do ponedjeljka. Neće raditi ništa osim prehrambenih trgovina, ljekarni i benzinskih crpki, objavila je premijerka Ana Brnabić. Apelirala je na građane da se cijepe jer je to, kazala je, jedini put da se izađe iz ovako teške situacije.

– Zaraza koronavirusom širi se eksponencijalno u Njemačkoj, rekao je stručnjak s Instituta za zarazne bolesti Robert Koch, dodajući kako je rizik od AstraZenecina cjepiva relativno nizak.

– Švicarska farmaceutska tvrtka Roche najavila je da radi na novome dijagnostičkom testu čija je svrha otkriti nove varijante koronavirusa u laboratorijskim uvjetima.

Izvor:Hrt.hr

error: Content is protected !!