Zbog loše epidemiološke situacije Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) donijela je u utorak naredbu kojom se ograničava kretanja građana u razdoblju od 22 sata do 5 sati ujutro.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je novinarima da je ta mjera donesena na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SBŽ-a te kako se očekuje da će omogućiti bolju kontrolu noćnog rada.

-Do sada je to ograničenje bilo od 23 sata, ali smo novu naredbu donijeli jer je teško stanje i zbog toga što se bolnice sve više pune. Ova mjera bi trebala donijeti učinke kada je riječ o noćnom radu, odnosno da se to vrijeme skraćuje i stvori bolja mogućnost kontrole – kazao je Lendo nakon izvanredne sjednice županijske vlade.

Naglasio je da Vlada SBŽ-a nije pristalica zatvaranja ugostiteljskih objekata nego traži da se poštuju mjere o ograničenom broju gostiju.

-Inspekcijama smo rekli da kontroliraju i kažnjavaju one koji to ne budu činili i vjerujte da će doći do potpunog zatvaranja takvih objekata na 15 dana. Problem su i tržni centri u kojima imate dugačke redove na blagajnama, a blagajnice nemaju zaštitnu opremu – naglasio je Lendo.

Vlada je na izvanrednoj sjednici donijela odluku da u SBŽ-u bude zadržan tzv. kombinirani model organiziranja nastave.

-To smo odlučili na osnovu procjene da još nije kritična situacija kada je u pitanju prijenos zaraze kod učenika i profesora. Skoro nitko u školi nije dobio zarazu, primjenjivali smo dobe mjere i na njima ćemo i dalje inzistirati – kazao je Lendo.

Kada je riječ o prijevozu građana, prijevoznici će morati ograničiti broj putnika, a inspekcije će intenzivnije obavljati kontrolu.

-Prijevoznici će morati uvesti više vozila kako bi u njima bilo manje putnika, a obavljat će se kontrola nošenja maski i održavanja distance. To je važna mjera jer se primjećuje da je u bolnicama sve više oboljelih koji su koristili prijevozna sredstva u većim grupama – kazao je Lendo.

Svim institucijama i organizacijama Vlada SBŽ-a preporučila je da u što većoj mjeri organiziraju rad od kuće.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!