Godina dana prošla je od kada je u Mostaru 17. ožujka 2020. godine zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hercegovini.

Tijekom tog dana pojavila se informacija kako se u Mostaru pojavio prvi slučaj koronavirusa, a tu informaciju kasnije je potvrdio i Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije.

U ponedjeljak su u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, po njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze, te s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti. Tijekom utorka ujutro u SKB Mostar testirani su na COVID-19 te je za oca utvrđen pozitivan, a za sina negativan rezultat, priopćili su tada iz Kriznog stožera HNŽ-a.

Dan ranije, 16. ožujka 2020., je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg na konferenciji za medije rekao kako “izgleda da temperatura utječe na virus pa ga nema južno od Ivana“.

Mi smo sretni i zadovoljni što u HNŽ-u, ali i susjedstvu, Dalmaciji i Crnoj Gori još uvijek nemamo zabilježen niti jedan pozitivan slučaj koronavirusa, ali smo svjesni da se ne možemo ponašati kao izolirani otok kada je u pitanju ova pandemija. Na vrijeme smo poduzeli sve potrebite mjere poput imenovanja kriznog stožera, opremanja izolacijskih soba i nabavke svega što je bilo potrebno, kazao je tada Herceg, a samo dan kasnije potvrđen je prvi slučaj u Mostaru.

Kada je u pitanju trenutna situacija, epidemiološka slika u Hercegovini posljednjih dana ponovno se pogoršala. Krizni stožeri Hercegovačko-neretvanske i Županije Zapadnohercegovačke najavljuju moguće pooštravanje mjera.

Prema posljednjim izvješćima, u HNŽ-u su tijekom ponedjeljka zabilježena 184 nova slučaja, a preminula je jedna osoba iz Čapljine, dok je u ŽZH-u potvrđeno 79 novozaraženih osoba i jedan smrtni slučaj iz Gruda.

Stožer civilne zaštite ŽZH u utorak je održao sastanak i najavio uvođenje restriktivnijih epidemioloških mjera. Sjednica Stožera civilne zaštite će biti održana u četvrtak, 18. ožujka, kada bi trebale biti usvojene i nove mjere.

Nevenko Herceg u ponedjeljak je najavio i moguće pooštravanje mjera u HNŽ-u.

Naša je procjena da mjere koje je donio Krizni stožer odgovaraju postojećoj situaciji, a ukoliko se ona pogorša onda ćemo, naravno, biti prisiljeni uvoditi restriktivnije mjere, kazao je Herceg.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!