Danas počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za veljaču. U drugoj isplati naknadu će dobiti  4059 korisnika čiji su računi otvoreni u poslovnim bankama. Među njima je 65 posto žena i 35 posto muškaraca, a za isplatu na bankovne račune osigurano je 3,1 milijuna kuna iz državnog proračuna. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje do 28. velječe zaprimio je 7 911 zahtjeva, a 1 184 još se obrađuju.

Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, iznosu prihoda po članu kućanstva i sl.

Najviše korisnika naknade za starije osobe dolazi iz Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Osječko-baranjske županije, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe mogu ostvariti hrvatski državljani koji su navršili 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet.

Podnositelj zahtjeva ne može biti korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, prihod po članu kućanstva ne smije mjesečno prelaziti 800 kuna, a tu su i drugi uvjeri propisani zakonom.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada osobno u područnoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!