U periodu od 5. do 15. ožujka, dakle za vrijeme aktivnijih kontrola, Ministarstvo unutrašnjih poslova Sarajevske županije prekršajno je sankcioniralo 957 osoba zbog nenošenja zaštitnih maski.

Radi se o prekršaju nepostupanja po naredbama nadležnih organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Također, za prvih 15 dana ožujka ove godine policijski službenici Uprave policije MUP-a SŽ su izdali 181 prekršajni nalog zbog kršenja naredbe o ograničenom kretanju između 23:00 i 5:00 sati.

S obzirom na to da pojedini olako shvataju kazne i smatraju da su ništavne, Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a SŽ, kaže da je bitno naglasiti da policija ima pravni osnov za djelovanje.

Policija ima osnov za kažnjavanje


“Potrebno je napomenuti, obzirom na određeni broj upita koji su upućeni Upravi policije MUP-a SŽ, a koji se odnose na ranije donesenu presudu Ustavnog suda BiH vezano za propisivanje obaveza nošenja zaštitnih maski i ograničenja kretanja, da Ustavni sud nije ukinuo odluke nadležnih organa u dijelu koji se odnosi na mjere donesene s ciljem zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, konkretno odluke Kriznih stožera, kako federalnog, tako i županijskog nivoa”, objašnjava Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a SŽ.

Također, podsjeća da je Skupština Sarajevske županije u kolovozu 2020. godine usvojila izmjene i dopune Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Sarajevske županije.

Na taj način je, kako kaže, preciziran pravni osnov za postupanje policijskih službenika Uprave policije i prekršajno sankcioniranje osoba koje se zateknu u činjenju prekršaja koji se odnose na nepostupanje po naredbama nadležnih organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Sarajevske županije, prenosi Klix.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!