“U Njemačkoj dostupne velike količine AstraZenece, ali da zbog propusta vlasti i loše organizacije cjepivo stoji u frižiderima zato što vlast i zdravstvene ustanove nisu uspjele organizirati učinkovitu kampanju cijepljenja”, kaže Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea za HTV-ovu emisiju Studio 4 i komentira obustavu cjepljenja AstraZenecinm cjepivom u Njemačkoj.

Među brojnim zemljama koje su obustavile cijepljenje AstraZenecinim cjepivom je i Njemačka. Takva je odluka donesena u ponedjeljak nakon sedam slučajeva tromboze, uključujući tri smrtna slučaja. Istovremeno u toj zemlji virus se opet pojačano šiti, a dio građana nema više strpljenja za epidemiološke mjere pa sve češće prosvjeduju.

– Odluka je usvojena u ponedjeljak, prije dva dana, nakon što se javio institut Paul Erlich (PEI) koji je u Njemačkoj nadležan za kontrolu i sigurnost lijekova i cjepiva. Institut ima i savjetodavnu ulogu, a njegove je preporuke njemačka Vlada dužna poslušati, kaže Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea.

Dodaje kako pandemija dominira i prati se i komentira svaki potez. Tako je Institut Paul Erlich javio kako je uočeno sedam slučajeva rijetke tromboze, odnosno tri smrtna slučajeva koji se možda povezuju s cjepivom AstraZenece.

– Njemačka vlada je poslušala savjet vezan uz privremenu obustavu cijepljenja jer je među ostalim država zadužena i nadležna za provođenje kampanje cijepljenja i u konačnici odgovara za sve posljedice. Da se nastavilo s cijepljenjem, Njemačka bi morala snositi pravne i financijske posljedice, objašnjava Matić.

Kaže kako je zabrinutost i nesigurnost građana primjetna.

– Pogotovo su zbunjeni i nesigurni oni građani koji su već primili prvu dozu AstraZenece, među njima prvi teški bolesnici koji ne znaju što će se sada dogoditi, hoće li dobiti drugu dozu, kada će to biti, i koje vrste cjepiva?, prenosi Matić.

U Njemačkoj je podijeljeno 1,6 prvih doza AstraZenece i samo dvjestotinjak drugih doza cjepiva, ali očekuje da bi se uz odobrenje PEI-a kampanja mogla ponovno nastaviti već za par dana.

– Zanimljivo je da su u Njemačkoj zaprimljene velike količine AstraZenece, ali da zbog propusta vlasti i loše organizacije to cjepivo dobrim dijelom još uvijek čeka u frižiderima zato što vlast i zdravstvene ustanove nisu uspjele organizirati učinkovitu kampanju cijepljenja, komentira novinar.Svega 4 do 5 posto Nijemaca je primilo prvu dozu cjepiva.

Njemački ministar zdravstva je u jesen prošle godine, nakon što je Biotech/Pfizer cjepivo patentirano u Njemačkoj, obećao da će se pobrinuti da Njemačka dobije dovoljne količine cjepiva.

– Zato je sada teško objasniti njemačkim građanima objasniti zašto samo gledaju kako se drugi cijepe. Ministar zdravstva se zato našao pod velikim političkim pritiskom, opozicija i mnogi stručnjaci zahtijevaju njegovu ostavku, prenosi Matić.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!