Nakon što je Stožer civilne zaštite ŽZH najavio uvođenje mjere ograničenja kretanja u razdoblju od 20:30 sati navečer do 5 sati ujutro, društvenim mrežama su se proširili plakati o anonimnom pozivu građanima na prosvjed protiv restriktivnih mjera u Širokom Brijegu i Grudama.

Prosvjedi su planirani za četvrtak, 18. ožujka, u 20:30 sati na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu te u Parku hrvatskih velikana u Grudama, simbolično, točno u vrijeme kada na snagu stupa odluka o uvođenju policijskog sata.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a ŽZH, Milan Galić ističe da unutar PU Široki Brijeg i PU Grude nisu zaprimljene prijave prosvjeda, dok za Posušje i Ljubuški nema nikakvih saznanja o mogućim prosvjedima.

Mi nemamo informacija tko su organizatori prosvjeda u Širokom Brijegu i Grudama, jedino s čime smo upoznati, jesu plakati i pozivi koji su se pojavili na društvenim mrežama. Inače organizatori su u skladu sa Zakonom o javnim okupljanima bili dužni pet dana ranije prijaviti prosvjed, a takve prijave nisu stigle u PU Široki Brijeg i PU Grude. Inače, da je prosvjed i prijavljen, on bi bio u suprotnosti sa Zapovijedi Stožera civilne zaštite ŽZH o ograničenju broja ljudi na javnim mjestima, otkrio je komesar Galić u izjavi za portal Jabuka.tv.

Galića smo upitali i kako će policija reagirati u slučaju okupljanja većeg broja ljudi na mjestima na kojima se očekuje prosvjed.

Mi ćemo postupati u skladu s novom zapovijedi Stožera civilne zaštite ŽZH te sukladno sa Zakonom o javnom redu i miru. Osim kontrole mjesta na kojima je najavljen prosvjed, imat ćemo više policijskih kontrola i na prometnicama. Popisat ćemo sve one koje zateknemo na prometnicama i trgovima tijekom razdoblja ograničenog kretanja i uručiti im prekršajni nalog, najavio je Galić.

Podsjećamo, ranije su pojedini građani koji se bili zatečeni u kršenju policijskog sata, bili kažnjeni su po članku 12., točki 1 a) Zakona o javnom redu i miru odnosno nepostupanju po zapovijedi policijskog službenika, a kazne za ove prekršaje kreću se od 700 do 1.500 KM.

Galić je kazao i kako pogoršana epidemiološka situacija u ŽZH, a posebno u Grudama iziskuje i uvođenje određenih mjera, kako bi se smanjilo kretanje stanovništva. Također, istaknuo je da su trgovačke radnje te ugostiteljski objekti dužni prilagoditi svoje radno vrijeme, počevši od četvrtka navečer.

To znači da ugostiteljski objekti i sve trgovačke radnje moraju zatvoriti svoje objekte najkasnije do 20 sati, kako bi omogućili i svojim djelatnicima da ne krše Zapovijed o ograničenom kretanju, odnosno da se bez problema vrate svojim domovima, zaključio je Galić u izjavi za portal Jabuka.tv.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!