Ne prestaju reakcije nakon što je pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić u Mostaru iznio niz optužbi na račun sudaca u Hrvatskoj kojima je navodno dao milijune kuna mita. U medije su procurile fotografije na kojima se Zdravko Mamić druži sa sucima.

Ne znam koji je sadržaj ‘sticka’ kojega je Zdravko Mamić predao nadležnim tijelima. On je iznio doista teške optužbe, i vjerujem da će nadležna tijela u što kraćem roku provjeriti njihovu utemeljenost, izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

– Na Državnom odvjetništvu je da provjeri sadržaj materijala i sukladno odluci pokrene proceduru. Ministru i izvšnoj vlasti takvi mehanizmi nisu na raspolaganju, dodao je Malenica.

Na pitanje smatra li da prozvani suci trebaju biti suspendirani barem do okončanja postupka odgovorio je da je to pitanje za Državno sudbeno vijeće.

– Kad bi se na svakakve optužbe protiv sudaca tako reagiralo, ne znam gdje bi došli, poručio je i ponovio da se zaista radi o teškim optužbama. 

– Očekujem da DORH što prije reagira, a ako postoji osnovanost za optužbe, neka pokrene proceduru. To će se svakako reflektirati i na status prozvanih sudaca, ponovio je Malenica. Smtara da se i prozvani Đuro Sessa treba očitovati. 

Podsjetimo, Mamić je jučer za korupciju teško optužio predsjednika Vrhovnoga suda Đuru Sessu i još nekoliko sudaca, a za igrače Deana Lovrena i Luku Modrića rekao je – “ili smo svi krivi, ili nije nitko”. Među prozvanim sucima su i oni s osječkog Županijskog suda gdje je Mamić nepravomoćno i osuđen. Mamić tvrdi da im je dao milijune kuna mita.

Priopćenjem se oglasio i Županijski sud u Osijeku: “Županijski sud u Osijeku neće komentirati i polemizirati s navodima osuđenika Zdravka Mamića, ali tražimo da se po nadležnim tijelima svi navodi istraže i ispitaju jer je to u cilju i interesu Županijskog suda u Osijeku i hrvatskog pravosuđa.”

Žustre reakcije u Saboru

O istupu Zdravka Mamića žustre reakcije i u Saboru. U Mostu tvrde da Mamićeve optužbe udaraju u temelj hrvatskog pravosuđa.

– One neće Zdravka Mamića učiniti žrtvom hrvatskog pravosuđa niti nevinom osobom, nego još većim kriminalcem. Kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća pozvao sam i osuđenika Mamića da USB, koji je navodno dostavio i USKOK-u i DORH-u dostavi i Antikorupcijskom vijeću Hrvatskog sabora, ističe predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije iz redova Mosta, Nikola Grmoja.

U redovima SDP-a uvjereni su pak da će Mamićev nastup utjecati na smanjenje povjerenja građana u pravosuđe.

– Sad se ponovno aktualizira ono naše pitanje o istražnom povjerenstvu, kojim smo željeli ukazati na određenu vrstu utjecaja političkog na pravosuđe i parapolitičkog utjecaja na pravosuđe i mislim da bi bilo dobro za svekoliko hrvatsko društvo da je to povjerenstvo počelo s radom, govori SDP-ov Arsen Bauk.

U HDZ-u tvrde da se zalažu za što transparentnije pravosuđe, a u vezi sa slučajem Mamić, kažu, treba ispitati sve okolnosti.

– Očekujem da Državno odvjetništvo, ne radeći nikakav pritisak kao član predstavničkog tijela i zakonodavnog tijela, o rezultatima takvih izvida i istraga što prije izvijesti hrvatsku javnost, kaže predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Da što prije treba istražiti Mamićeve optužbe – suglasni su i vladajući i oporba.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!