Dar Al Arkan, vodeća kompanija za razvoj nekretnina u Saudijskoj Arabiji, počela je prodaju nekretnina u okviru svog 500 milijuna saudijskih reala (preko 218 miliona KM) vrijednog projekta izgradnje luksuznih kuća i stanova za odmor u Bosni i Hercegovini.

Kako navodi ova kompanija, projekt nudi priliku za posjedovanje još jednog doma u utočištu mira i tišine u srcu Europe na lokaciji koja postaje jedna od najpoželjnijih destinacija za ulaganja i odmore, piše BiznisInfo.ba.

Potencijalni kupci bit će pozvani odabrati omiljeno mjesto i svoj model vile iz niza opcija.

Nazvan Sidra, što znači “život među šumama”, projekt od 500.000 m2 bit će okružen s 20.000 autohtonih stabala i najveći je pojedinačni projekt nekretnina u Bosni i Hercegovini.

Rok za radove 36 mjeseci

Nudit će zatvorenu zajednicu vila visokih specifikacija dizajniranih za moderan život, u području klasificiranom kao jedno od najzdravijih i najčišćih na Balkanu.

Radovi na lokaciji počinju ovog ljeta, a završetak je planiran u roku od 36 mjeseci.

Yousef Bin Abdullah Al Shalash, predsjedavajući Dar Al Arkana rekao je ranije kako su ponosni što saudijski brendovi mogu rasti i u inozemstvu i efikasno se natjecati te širiti ime Saudijske Arabije.

Nakon pokretanja našeg projekta u Dubaiju, sada se širimo u BiH koji predstavlja zlatnu priliku za kupovinu vrhunske nekretnine u vrlo poželjnoj europskoj destinaciji i vjerujemo da će privući bosanske, saudijske i međunarodne investitore. Drago nam je što surađujemo s lokalnim bosanskim arhitektima, savjetnicima i izvođačima na ovom projektu. Također pozdravljam brzu vladinu dodjelu dozvola za početak projekta, što također pokazuje želju BiH da privuče strane investitore, kazao je on.

Projekt “Sidra” – Dar Al Arkan

Emir Ferović, direktor operacija kompanije Real Engineering & Consulting koja rukovodi dizajnom i realizacijom projekta kazao je kako je Bosna kulturalna destinacija koja kombinira povijest, mediteransku klimu i zadivljujuće prirodno okruženje s izvrsnim vezama s ostatkom Europe.

Popularnost ove destinacije brzo raste, a ovaj projekt pruža priliku za savršeno ulaganje za one koji žele biti dio luksuznog turističkog i ugostiteljskog sektora u zemlji, kazao je Ferović.

Dodao je “Sidra će biti prekrasno utočište za one koji se žele opustiti u privatnoj zajednici zatvorenih vrata okruženi luksuznim objektima i uslugama”.

Projekt će uključivati suvremene vile inspirirane lokalnom arhitekturom i odlikovat će se modernim interijerima koji se skladno stapaju sa spektakularnim pogledom.

Sadržaji na lokaciji uključuju sustav zatvorenih vila, kafić, supermarket, teretanu, spa centar, dečije igralište i butik hotel sa 5 zvjezdica.

Inače, Dar Al Arkan osnovalo je 1994. šest istaknutih poslovnih obitelji, a riječ je saudijskom dioničkom društvu sa sjedištem u Rijadu. Firma je, kako se navodi, aktivna u izgradnji nekretnina u Saudijskoj Arabiji, s projektima u cijeloj zemlji i u UAE-u. Ima međunarodne urede u Dubaiju, Londonu i BiH.

Projekt u Bosni i Hercegovini njihov je prvi takav iskorak na europsko tlo.

Već registrirali dvije tvrtke u BiH

Ranije je izašlo u javnost da je ova kompanije registrirala dvije tvrtke u BiH, kupila zemljište u Varešu te pokrenula proceduru dobivanja dozvola od tamošnjih lokalnih vlasni.

Riječ je o kompanijama Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o. koje planiraju graditi veliko naselje s više stotina objekata u Općini Vareš, na samoj granici sa Županijom Sarajevo.

Projekt “Sidra” – Dar Al Arkan

Ovo je jedan od najambicioznijih projekata ove vrste u BiH, praktično grad u gradu, navodi BiznisInfo.ba.

Općinsko vijeće Vareš je 30. srpnja 2020. donijelo zaključak o prihvatanju Nacrta Regulacijskog plana “Toljenak 1” i Nacrta Odluke o provođenju Regulacionog plana “Toljenak 1”.

Obuhvat prostora Nacrta Regulacijskog plana “Toljenak 1” iznosi 54 hektara u vlasništvu tvrtki “Prima Real Estate d.o.o.” Sarajevo i “Luxury Real Estate d.o.o.” Sarajevo. Vlasnik kompanija “Prima Real Estate d.o.o.” i “Luxury Real Estate d.o.o.” je upravo kompanija “Dar Al Arkan Property Development L.L.C.” iz Dubaija.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!