Zbog fotografija s USB-a koji je osuđenik Zdravko Mamić dostavio DORH-u, a objavljene su u medijima, pokrenut će se stegovni postupak protiv sudaca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića, doznaje se na tome sudu.

Predsjednik Županijskog suda Zvonko Vrban izjavio je novinarima da će pokrenuti stegovne postupke protiv dvojice sudaca, jer ga na to obvezuje zakon i njegova odgovornost kao predsjednika toga suda.

Vrban podsjeća kako je u prijašnjim izjavama govorio da ne želi komentirati optužbe i navode, koje je u Mostaru izrekao Zdravko Mamić, osuđenik i bjegunac od hrvatskog pravosuđa, jer za te tvrdnje, osim njegovih riječi, nije bilo nikakvih dokaza. 

Ističe kako potpuno drugačiju sliku, u jednom dijelu, daju nove fotografije, koje pokazuju da su se suci Zvonko Vekić i Darko Krušlin, na neki način, družili s osuđenikom Zdravkom Mamićem.  

– Nije normalno i nije primjereno da se suci, koji odlučuju o sudbinama drugih ljudi pa i u onom najtežem obliku, kada odlučuju o lišavanju nečije slobode, druže s takvim ljudima i da u tijeku postupka koji se vodi, dolaze u kontakt s tim osobama izvan sudnice u kojoj odlučuju o njima, istaknuo je predsjednik osječkog Županijskog suda.

Zbog potrebe da se razjasne okolnosti u kojima su suci to činili Vrban napominje kako je od sudaca Vekića i Krušlina zatražio da napišu svoje očitovanje o svim izjavama Zdravka Mamića, s konferencije za novinare u Mostaru te o načinu nastanka fotografija koje su objavljene u medijima, a on će očitovanja dostaviti ministru pravosuđa, predsjedniku Vrhovnog suda i Državnom sudbenom vijeću. 

Na novinarski upit bi li trebalo nekako regulirati s kojim osobama se suci ne bi trebali družiti Vrban je odgovorio da je to regulirano sudačkim etičkim kodeksom. 

– Međutim, mi ne možemo u svakom trenutku kontrolirati ponašanje sudaca i što oni rade u slobodno vrijeme, kada i s kim se druže. Sada smo dobili ove podatke i vidimo da je to izašlo iz onog okvira o ponašanju sudaca koji je utvrđen, standardan i propisan. Nakon ovoga pokrenut ću stegovne postupke protiv sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića, poručio je predsjednik osječkog Županijskog suda.

Na upit mogu li ovakve optužbe, iako dolaze iz moralno i etički upitnog izvora, pokvariti sliku osječkog Županijskog suda u cjelini, Vrban odgovara da je do ovih optužbi Zdravka Mamića osječki Županijski sud slovio kao jedan od najboljih sudova u Hrvatskoj. 

– Naravno da ovo u ukupnosti ne može narušiti sliku kvalitete, korektnosti i profesionalnosti u radu ostalih sudaca. Nadam se da ćemo utvrditi što se dogodilo u odnosu na ova dva suca i da će nadležna tijela poduzeti sve potrebne radnje, da se utvrdi što je istina, a što nije od onoga što je iznio Zdravko Mamić, iako je on izvor upitnog karaktera, ocijenio je Vrban. 

Iako ga je Zdravko Mamić nazvao “kriminalcem koji će kad-tad biti smijenjen” Vrban navodi da Mamića neće kazneno prijaviti za klevetu. 

– On je osuđenik kojeg je hrvatsko pravosuđe osudilo za kaznena djela i bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Ne vidim nikakvog smisla da osuđenika prijavim za klevetu, jer ne mislim da bi takvom odlukom trebao pokazivati da sam nevin, u njegovim apsurdnim optužbama, istaknuo je predsjednik osječkog Županijskog suda.

Ustvrdio je da ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze, i da je o svemu obavijestio DORH.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!