Koje će se cjepivo prihvaćati na digitalnim Zelenim potvrdama za putovanja glavna je dilema koja se nametnula dan nakon što je Europska komisija predstavila svoj model slobodnog putovanja unutar Europske unije.

Uz to, još nije baš sasvim jasno kako će kontrola potvrda funkcionirati s automobilskim turistima koji do svojih konačnih turistički odredišta prolaze kroz više zemalja, a od kojih svaka ima potencijalno vlastito tumačenje EU uredbe i priznavanja cjepiva i potvrda.

Ne odnosi se na treće zemlje
Kako je poznato, u prijedlogu EK koji još mora biti potvrđen u Vijeću i Parlamentu stoji da će se u Zelenoj potvrdi na razini Unije priznavati samo cjepiva koje je registrirala Europska agencija za lijekove, a na zemljama članicama je da odluče hoće li bez dodatnih testiranja i karantena primati i goste koji su primili cjepiva koja EMA nije registrirala, piše Poslovni dnevnik.

Radi se primjerice o gostima iz Rusije, Kine, ali i Mađarske koja je uvezla ruski Sputnik, ili pak zemljama regije izvan EU, kao što je Srbija. Iz Ministarstva turizma RH pojašnjavaju da se navedeni prijedlog EK niti ne odnosi na treće zemlje.

“Kao turistička zemlja, Hrvatska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujednačenih i predvidljivih pravila. U predstojećim raspravama u Vijeću, koje mora usuglasiti konačnu verziju dokumenta zalagat ćemo se da najavljeni certifikat ni u kojem obliku ne predstavlja ograničavajući faktor slobodnom kretanju, kao i da on ne bude diskriminatoran.

Paralelno uz pripreme za usvajanje ovog dokumenta na razini EU, Vlada RH redovito koordinira stavove vezano uz uvjete prelaska granice, imajući u vidu epidemiološku situaciju. Također se intenzivno razgovara o olakšavanju kretanja s državama članicama Europske unije, kao i trećim državama”, poručuju iz Ministarstva.

Ministrica Nikolina Brnjac tako se jučer sastala s britanskim veleposlanikom Andrewom Dalgleishom, čime je službeno otvoren razgovor između dviju strana o olakšavanju putovanja, te je poručila da će Hrvatska biti spremna primiti turiste iz UK čim im to epidemiološka pravila u matičnoj državi omoguće.

Predvidljivost za subjekte
Usto, ističu iz Ministarstva da će Vlada, kako bi se osigurala predvidljivost za poslovne subjekte u turizmu, pravovremeno donijeti detaljnu odluku o uvjetima za ulazak turista u RH, koja će biti na snazi najmanje do uspostavljanja zajedničkog europskog modela. Iz toga proizlazi da takozvane covid putovnice neće imati baš presudnu ulogu u turističkom prometu.

Na jučerašnjoj konferenciji u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj zastupnici su načelno pozdravili ideju uvođenja Zelene digitalne potvrde koju ne drže diskriminatornom, no ističu da će tu još biti rasprave o eventualnim preinakama.

Valter Flego ističe da o nekim konkretnim efektima ovih propusnica za turizam možemo govoriti tek tijekom lipnja, no model će znatno pojeftiniti putovanja jer turisti neće morati plaćati testove, ni prijevode raznih potvrda.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!