Na prosvjedu protiv restriktivnih mjera na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu u četvrtak navečer okupilo se 25 prosvjednika dok ih se 50-ak okupilo u Parku hrvatskih velikana u Grudama.

Prosvjed je počeo u 20:30 sati, a nakon 15 minuta na središnji gradski trg u Širokom Brijegu stigle su tri policijske ophodnje te tri vozila krim. policije. Policija je legitimirala prosvjednike i novinare, a nakon kraćeg razgovora prosvjednici su se mirno razišli zakazavši novi prosvjed na istom mjestu u petak u 19:45 sati.

Organizatori prosvjeda pod nazivom ”Pravo na ljudsko dostojanstvo” nisu poznati, a plakati koji su pozivali na prosvjede kružili su društvenim mrežama od srijede.

Dvije osobe pozvane su u Policijsku postaju Široki Brijeg jer nisu imali osobne dokumente, a nakon što im se provjerom utvrdi identitet bit će puštene na slobodu, prenosi Jabuka.tv.

Jedan od dvojice pozvanih muškaraca je vijećnik HSP-a dr. Ante Starčević – HSP BiH u Gradskom vijeću Širokoga Brijega Josip Grbešić.

U središtu Gruda se pak okupilo duplo više prosvjednika nego u Širokom Brijegu, a tamošnja policija legitimirala je nazočne koji su se okupili u parku. Svi koji nisu imali valjane propusnice najvjerojatnije će dobiti novčane kazne.

Ranije je iz MUP-a ŽZH rečeno da se građani koji se zateknu u kršenju policijskog sata odnosno ograničenog kretanja kažnjavaju po članku 12., točki 1a) Zakona o javnom redu i miru odnosno nepostupanju po zapovijedi policijskog službenika, a kazne za ove prekršaje kreću se od 700 do 1.500 KM. Podsjećamo, u četvrtak ujutro policijski komesar MUP-a ŽZH Milan Galić za portal Jabuka.tv kazao je da prosvjedi nisu bili prijavljeni.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!