U posljednja 24 sata zabilježeno je 1 112 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6426. Među njima je 918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 80 pacijenata. Preminulo je 17 osoba. Čeka se konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite koju uživo možete pratiti na HRT4 te našoj Facebook stranici HRT Vijesti.

U Hrvatskoj je trenutačno na koronavirus pozitivno 640 djece. Zbog povećanog broja slučajeva, u Primorsko-goranskoj, Istarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji većina učenika od ponedjeljka prelazi na nastavu na daljinu.

EMA: cjepivo AstraZenece sigurnoEuropska medicinska agencija (EMA) objavila je nakon izvanrednog sastanka da je cjepivo AstraZenece sigurno i djelotvorno te da nije povezano s povećanjem ukupnog rizika od tromboembolije, ali i da se povezanost između određenih slučajeva i cjepiva ne može potpuno otkloniti. 

O cjepivu i trombozi u Studiju 4 HTV-a

Nikica Mirošević Skvrce
, v.d. voditeljice Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED-a uputila je jutros u emisiji Studio 4 HRT-a poruku pacijentima koji su se cijepili AstraZenecinom cjepivom.

– Nema mjesta panici. Radi se o vrlo rijetkoj nuspojavi. Mnogo je veća mogućnost da dobijete ovakve nuspojave odnosno trombozu od COVID-19, oralnih kontraceptiva ili putovanja avionom. Riječ je nečem vrlo rijetkom. Ono što treba pripaziti nakon cijepljenja jesu modrice. Ako se počnu javljati modrice po tijelu, trebalo bi se javiti liječniku. Jedan od ozbiljnih simptoma su i teške i dugotrajne glavobolje nekoliko dana nakon cijepljenja, a koje ne prolaze od lijekova. To su najvažniji simptomi zbog kojih bi se pacijenti trebali javiti liječnicima, objasnila je Mirošević Skvrce.

– Dugoročno je problematično to što građani gube povjerenje u to cjepivo i to ne može biti dobro za EU. Interes da građani gube povjerenje u AstraZenecu može imati neka druga korporacija, izjavio je jutros u emisiji U mreži Prvog vanjskopolitički analitičar Goran Bandov. Smatra da ovo nije situacija koja će se rješavati za mjesec ili dva, ispred sebe imamo godine i godine cijepljenja.

Johnson će se cijepiti AstraZenecom

Britanski premijer Boris Johnson danas će primiti prvu dozu AstraZenecina cjepiva nakon što je izjavio da je ono sigurno. Pozvao je građane da se cijepe i rekao da je engleski plan izlaska iz lockdowna na dobrom putu. Boris Johnson bio je hospitaliziran nakon što je obolio od Covid-a u travnju 2020. tijekom prvog vala pandemije. Istaknuo je da je važno da se svi cijepe čim dođu na red.

Sarajevski kanton: Zatvaranje ugostiteljskih objekata

Kako bi se pokušalo suzbiti širenje zaraze koronavirusom, u Sarajevskom kantonu na dva tjedna bit će zatvoreni svi ugostiteljski objekti, a bit će dopuštena samo dostava hrane. Također, produljit će se zabrana kretanja u noćnim satima. Policijski sat koji je dosad počinjao u 22, bit će na snazi od 21 sat.

Novi lockdown u Francuskoj

Francuska vlada objavila je da će 16 francuskih administrativnih regija, uključujući i onu u kojoj se nalazi Pariz, u subotu u ponoć ući u novi lockdown. Premijer Jean Castex je poručio građanima da se zbog novih sojeva koronavirusa zemlja nalazi usred trećeg vala zaraze. Samo jučer zabilježeno je 35 tisuća novih slučajeva. Lockdown će trajati mjesec dana, a bit će zatvorene sve trgovine osim onih s osnovnim potrepštinama. 

Stižu podaci županijskih stožera za posljednja 24 sata.

• S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 27 je novooboljelih osoba od Covid-19, 23 osobe su izliječene. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 25 osoba.
• U Virovitičko-podravskoj županiji dvije su pozitivne osobe na korona virus. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je devet Covid pozitivnih pacijenata.
• U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti Covid-19.
• Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je sedam novih slučaja bolesti Covid-19, preminula je jedna osoba (1946. godište) s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.
• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju sedam pacijenata zaraženih koronavirusom, nema pacijenata na respiratoru.
• Novih sedam koronavirusom zaraženih osoba bilježi Istarska županija u kojoj je u zadnja 24 sata obrađeno 264 uzoraka brisa, a u samoizolaciji je čak 740 osoba iz školskog sustava. Na Odjelu infektologije pulske Opće bolnice na liječenju su 33 pozitivne osobe, a jedna je prebačena u respiracijski centar KBC Rijeka.
• U posljednja 24 sata u Zadarskoj je županiji 80 osoba zaraženo koronavirusom, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru od posljedica Covida-19 umrla je 91-godišnja žena.
Vukovarsko-srijemska županija bilježi nove 24 osobe pozitivne na koronavirus u zadnja 24 sata.
• U Osječko-baranjskoj županiji 22 novopozitivnih, umrle četiri osobe. Na bolničkom liječenju nalazi se 56 osoba.
• Novih 69 osoba zaraženo je koronavirusom, a sedam ih je izliječeno u zadnja 24 sata u Zagrebačkoj županiji u kojoj je trenutno aktivno 510 slučajeva zaraze.
• U Koprivničko-križevačkoj županiji je u posljednja 24 sata evidentirano sedam osoba pozitivnih na novi koronavirus, ozdravilo je deset ljudi, a umrla je jedna osoba.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!