Čelnici njemačkih pokrajina pozvali su u četvrtak europske vlasti da ubrzaju ispitivanje ruskog cjepiva Sputnjika V i da predvide njegovu uporabu diljem EU-a nakon odobrenja.

– Važno je ubrzati postupak odobrenja, napose što se tiče Sputnjika, rekao je bavarski premijer Markus Soeder nakon razgovora šesnaestero čelnika njemačkih pokrajina s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Prema Soederovim riječima, ispitivanja ruskog cjepiva u Europi dosad su pokazala da je ono “veoma sigurno” i “u nekim slučajevima bolje od odobrenih cjepiva”.

– Moramo ga brzo i efikasno odobriti, ne ulazeći u birokratske potankosti, dodao je Soeder, koji se spominje kao mogući kandidat za nasljednika Angele Merkel.

I gradonačelnik Berlina, Michael Mueller, istaknuo je da Europi “trebaju sva cjepiva koja možemo nabaviti”.

Europska agencija za lijekove (EMA) počela je početkom ožujka ispitivanje cjepiva Sputnjik V radi njegova odobrenja, a neke europske zemlje već su ga počele distribuirati.

Bavarski premijer ocijenio je u četvrtak da je odobrenje cjepiva samo “pitanje vremena” i da je važno da se EU organizira kako bi zajamčio njegovu proizvodnju i opskrbu.

– Europa mora brzo pregovarati i ne čekati odobrenje. Ovo je žuran poziv da se ne propusti druga prilika, rekao je. Ako se pokaže da je proizvodnja Sputnjika teška, možemo ponuditi da se proizvodi ovdje, u Njemačkoj, dodao je.

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) priopćio je u ponedjeljak da je potpisao ugovore o proizvodnji cjepiva protiv COVID-a “s tvrtkama iz Italije, Španjolske, Francuske i Njemačke”, dok se čeka na njegovo odobrenje u Europskoj uniji. Navedene zemlje nisu potvrdile informaciju o potpisivanju tih ugovora.

EU ima teškoća s nabavom cjepiva protiv COVID-a koje proizvode zapadne farmaceutske kompanije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!