Udio hrvatskih građana koji podupiru uvođenje eura u veljači ove godine dosegnuo je 45 posto, što je za četiri postotna boda više nego u prethodnom istraživanju, provedenom u ožujku lani, objavila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).

Četvrto istraživanje javnog mnijenja o uvođenju eura, koje je za HNB provela agencija Ipsos od 23. veljače 2021. do 1. ožujka 2021., pokazalo je da se udio građana koji podržavaju uvođenje eura povećao u odnosu na prethodni val istraživanja s 41 na 45 posto.

Nasuprot tome, izričito se protivi uvođenju eura 19 posto građana, dok je njih 26 posto uvjetno protiv odnosno uvjetno za uvođenje eura, a 10 posto ispitanih ne zna ili nema odgovor, objavio je HNB.

Također, navode, sve više građana smatra da će učinci eura biti pozitivni. Kao prednosti eura vide lakše i jednostavnije plaćanje i poslovanje te činjenicu da je euro jedinstvena valuta u europodručju, čime bi Hrvatska bila izjednačena s ostalim članicama monetarne unije. Glavnim rizikom, pak, smatraju pad standarda i kupovne moći, a više od trećine građana misli da će se uvođenjem eura znatno povećati cijene.

Do sada je anketa provedena četiri puta: u kolovozu 2018., u veljači 2019. godine, u ožujku 2020. i veljači 2021. Anketa se provodi na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika, starosti od 18 do 79 godina, u telefonskom istraživanju (CATI), a obrađuje četiri tematske cjelina: korištenje eura u RH od strane građana, informiranost o uvođenju eura u RH, stavove građana o uvođenju eura i njihova očekivanja o tome. 

Cilj ove ankete je utvrditi podržavaju li hrvatski građani strateško opredjeljenje Vlade i HNB-a da euro postane službena valuta u Hrvatskoj te jesu li svjesni svih prednosti koje će uvođenje eura donijeti hrvatskim građanima i hrvatskom gospodarstvu. Saznanja dobivena istraživanjem bit će dragocjena za buduću provedbu primjerenih informativnih aktivnosti kako bi se kvalitetno odgovorilo na pitanja i brige građana, odnosno za pažljivu pripremu budućih koraka u procesu, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!