Sezona je kuka, ukusnog i zdravog samoniklog bilja omiljenog ovdje u Hercegovini.

Jedno od čestih pitanja koje međusobno postavljamo ovih dana je „Ima li kuka?”

Svaki berač ima svoje male tajne i nerijetko se pohvali svojim „ulovom“.

A kako se onda ne bismo pohvalili ovakvom fotografijom.

Fotografija ponekad govori više od riječi, no ovaj put odlučili smo vam otkriti i priču koja stoji iza ove.

Iako nam je namjera bila dovesti ga u naš radijski studio, Josipa Majetića iz Donjih Radišića ipak nismo mogli uhvatiti zbog mnoštva obaveza koje ima, a i sezona je kuka.

Ovog vrijednog mladića upitali smo da nam otkrije tajnu i preporuke za druge berače, a evo što nam je otkrio.

„Sezona je ove godine krenula 27.veljače, to je uobičajeno vrijeme, svake godine prve kuke krenu krajem drugog mjeseca. Berem ih već pet godina sa ocem i bratom. Nije to nimalo lagan zadatak, već poznajemo teren , znamo gdje kreću prve, a gdje kasnije, sezona branja traje od drugog do četvrtog mjeseca.“

Na moje pitanje koliko treba preći da bi se ubralo 12 kilograma kuka odgovara; „ Sve ovisi o tom kakav ste berač, najbolje kuke su u samoj drači, beremo dnevno po tri, četiri sata. Nas trojica se nikad ne vratimo kući ispod 8 do 10 kilograma kuka, a kad krenu pravo beremo i po 15, 20 kilograma pa i više!“

“Znaju nam ljudi reći nemojte pobrati sve, neće za nas ostati ništa ali se varaju, ako ste dobar berač i imate volje, može se naći par kilograma bez problema.“

Josipove riječi slobodno možemo sažeti u „Koliko truda uložiš, toliko kuka ubereš!“

Na pitanje ima li zmija i je li imao bliskih susreta odgovara; „ Ima ih dosta već su izašle, one kao da idu u paru s kukama, treba dobro paziti. Posebno ljudi koji beru rekreativno, neka budu oprezni, ponesu sa sobom štap i polako. Kuke su jako zdrave, a zdrava je i sama potraga, u prirodi ste, na zraku, spojite ugodno s korisnim. Berete ukusno samoniklo bilje i uživate u čistom zraku i na suncu.“

Vjerujemo da su kuke tražene, osobito posljednjih godina, kako ide prodaja, tko su kupci i kako se kreću cijene!?

“Imamo svoje stalne mušterije koji znaju da kupuju svježe, taj dan ubrane kuke. Prve kuke su bile po 25 KM za kilogram, trenutno su 20 KM, a najniža cijena pred kraj sezone bude oko 15 maraka. Može se zaraditi, ovo je dobar sezonski posao da popunite kućni budžet. Potražnja raste, sve više ljudi ih traži pošto su jako zdrave, kupuju ih dijabetičari, dobre su za jetru, bubrege, jak su antioksidans, imaju antikancerogena svojstava, čiste organizam…“, odgovara Josip.

Našeg mladog rekordera ostavili smo njegovim obvezama i sami krećemo „u drače“.

Proljeće je stiglo, a s njim i kuke.

Berači, oprezno i sretno!

Piše: B.Medić / Radio Ljubuški