Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jučer je započeo akciju čišćenja i uklanjanja automobilskih olupina odbačenih u prirodi. Iz provalija i škrapa na otoku Korčuli izvučene su olupine, a svim vlasnicima starih automobila objašnjeno je da zaista nema razloga za odbacivanje otpada u prirodu. Sav otpad ovlašteni sakupljači pokupit će na kućnim vratima te za to platiti i naknadu.

Odbačena olupina automobila u dubokoj provaliji prilično je namučila pripadnike gorske službe spašavanja.

– Sad smo, baš ovu jednu olupinu, dole u Pupnatskoj luci izvlačili iz baš velikog odlagališta smeća. Naprosto, dođu autima i bace sve niz put. To je baš žalosno, kaže pročelnik HGSS-a Orebić Darko Prižmić.

Kako bi se s hrvatskih otoka napokon uklonile ovakve olupine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo je akciju čišćenja.

– Krenuli smo danas s Korčulom, budući je Korčula prijavila najveći broj otpadnih vozila, oko 79-tak, a akcija će se nastaviti dalje i po drugim otocima, ističe načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Naše komunalno poduzeće Hober na svaki poziv dolazi na kućni prag, bilo koji otpad krupni: doći će, preuzet će, na kućnome pragu. Znači, ja ne znam kako je normalno nekome auto ili možda frižider, peć odnijeti, staviti u svoje auto i baciti negdje u šumu, istaknuo je gradonačelnik Korčule Andrija Fabris.

– Osim što čuvaju prirodu, vlasnici starih automobila odlukom da svoj stari automobil ipak ne gurnu u provaliju ispod ceste, mogu i zaraditi! Naime, uz jedan poziv sakupljač dolazi izravno na kućna vrata, preuzima stari automobil i za to isplati kunu po kilogramu!

– Od 2007. godine zaključno sa 2020. godinom zbrinuto je preko 390 tisuća komada otpadnih vozila, rekao je voditelj sustava gospodarenja otpadnim vozilima Vinko Vuković iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svi odbačeni automobili pokupljeni su i odvezeni u Kaštela, ovlaštenom sakupljaču. Ondje će se iz automobila izvući sve tekućine i odvojiti sve ono što se može reciklirati, a ostalo će se zbrinuti na ekološki prihvatljiv način.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!