Svaka zemlja ima suvereno pravo odabrati vlastite sigurnosne aranžmane, a hoće li se države odlučiti na suradnju s NATO-om putem partnerstva ili kao punopravne članice Saveza ovisi o svakom pojedinačnom podnositelju zahtjeva i 30 saveznika, kazala je za Fenu glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Kako je naglasila nijedna treća strana nema pravo intervenirati ili staviti veto na takav postupak i sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive jer je vrijeme sfera utjecaja prošlo.

– NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu suradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira niti jedno potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u savezu. U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos BiH našoj euroatlantskoj sigurnosti – podvukla je.

Na taj način NATO je za Fenu prokomentirao najavu Veleposlanstva Rusije u BiH da će u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a morati reagirati na taj, kako su ga nazvali, neprijateljski korak.

– Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da odvagaju sve ‘za’ i ‘protiv’, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju – navodi se u priopćenjuj za javnost Veleposlanstva Rusije u BiH.

Priopćenje Veleposlanstva Rusije u BiH došlo je dan nakon što je konstituirana Komisija Bosne i Hercegovine za suradnju s NATO-om na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. veljače 2021. godine.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!