Mjesec dana je proveo u bolničkoj postelji zbog kardioloških problema, a u utorak je princ Philip, vojvoda od Edinburgha, suprug britanske kraljice Elizabete II. izišao iz bolnice, na veliku radost članova kraljevske obitelji i fanova monarhije kojima treba dobrih vijesti u ovom teškom razdoblju nakon bombastičnog intervjua što su ga princ Harry i Meghan Markle dali Oprah Winfrey.

Vremešni princ Philip, koji bi, ako ga zdravlje posluži, a svi se tome nadaju, 10. lipnja trebao proslaviti stoti rođendan, član je kraljevske obitelji s najdužim stažom u povijesti kao bračni partner vladarice ili vladara. On i Elizabeta su u braku više od 73 godine, u studenome 2022. proslavit će, budu li oboje živi, 75. godišnjicu braka.

GRČKI I DANSKI PRINC

Rođen na Krfu 1921. godine kao grčki i danski princ, Philip je bio jedini sin i peto, posljednje dijete princa Andrije od Grčke i Danske i princeze Alice od Battenberga.

Kao član vladajuće danske kuće Glücksburg, bio je u nasljednom redu za oba prijestolja, zahvaljujući činjenici da je s očeve strane bio potomak grčkog kralja Đure I. i danskog kralja Christiana IX. Philipove četiri starije sestre bile su Margarita, Theodora, Cecilie i Sophie.

Njegova obitelj je morala napustiti Grčku nakon neuspjeha u tursko-grčkom ratu, Philip je tada još bio beba, a na britanskom brodu “Calypso”, koji je njegovu obitelj evakuirao iz Grčke, maleni princ je putovao u kolijevci načinjenoj od kutija za voće.

Obitelj je otišla u Francusku, gdje je živjela u predgrađu Pariza, u kuću koju im je dala bogata princeza Marie Bonaparte, koja je bila supruga Philipova strica.

Philip se školovao u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, gdje je boravio od 1928. godine i živio s bakom s majčine strane, markizom Victorijom Mountbatten u Kensingtonskoj palači, i ujakom, markizom Georgeom Mountbattenom na imanju Lynden u Berkshireu.

SESTRE SE UDALE ZA NJEMAČKE PRINČEVE

Njegove četiri sestre udale su se za njemačke prinčeve i preselile se u tu zemlju, a njegovoj majci, koja je rođena gluha, je dijagnosticirana šizofrenija pa je smještena u sanatorij u Švicarskoj, dok se njegov otac skrasio u Monte Carlu.

Philip se 1939. godine kao 18-godišnjak priključio britanskoj kraljevskoj mornarici. Nakon što su se jednom prije nakratko susreli, u srpnju te godine, kad su kralj George VI. i njegova supruga s kćerima posjetili mornarički koledž Darmouth, zapravo je upoznao 13-godišnju princezu Elizabetu, s kojom je počeo razmjenjivati pisma.

ODMAH JE BILA OČARANA

Mlada princeza od početka je bila očarana šarmantnim mornaričkim kadetom s kojim je rođakinja u drugom i trećem koljenu, oboje su prapraunuci kraljice Victorije, Elizabeta s očeve, a Philip s majčine strane, a oboje su i potomci danskog kralja Christiana IX.

Tijekom Drugog svjetskog rata Philip je služio u mediteranskim i pacifičkim flotama, a u ljeto 1946. zaprosio je Elizabetu od njezina oca, kralje Georgea VI. Kralj je pristao, ali je zahtijevao da se zaruke službeno objave nakon što Elizabeta postane punoljetna.

IZ PRAVOSLAVNE U ANGLIKANSKU

Nakon što su zaruke objavljene u ljeto sljedeće godine, Philip se odrekao grčkih i danskih kraljevskih titula, preobratio se s grčke pravoslavne na anglikansku vjeru i prihvatio prezime Mountbatten majčine obitelji, te postao naturalizirani britanski državljanin.

On i princeza Elizabeta vjenčali su se 20. studenoga 1947. u Westminsterskoj opatiji. U poslijeratnoj Britaniji bilo je neprihvatljivo da bilo tko od Philipovih njemačkih rođaka prisustvuje vjenčanju, nisu bile nazočne ni njegove tri sestre koje su u to vrijeme bile žive, neki od njihovih muževa imali su nacističkih veza.

Philip je u srodstvu i s ruskom carskom obitelji Romanov preko oboje roditelja, direktni je potomak cara Nikolaja I. Znanstvenici su 1993. godine uspjeli potvrditi identitet posmrtnih ostataka nekoliko članova obitelji Romanov, uspoređujući DNK sa živim rođacima, uključujući i Philipa.

NAPUSTIO AKTIVNU VOJNU SLUŽBU

Neposredno prije vjenčanja Philip je postao “kraljevsko visočanstvo” te dobio titule vojvode od Edinburgha, grofa od Merionetha i barona Greenwicha. Kad je Elizabeta 1952. godine, nakon očeve smrti postala kraljica, napustio je aktivnu vojnu službu, a titulu princa dobio je 1957. godine.

Philip i Elizabeta imaju četvero djece, Charlesa, princa od Walesa, kraljevsku princezu Anne, princa Andrewa, vojvodu od Yorka, i princa Edwarda, grofa od Wessexa. Odlukom koju je kraljica Elizabeta donijela 1960. godine, njihovi potomci koji ne nose kraljevske titule mogu koristiti prezime Mountbatten-Windsor.

VELIKI LJUBITELJ POLA

Veliki ljubitelj sporta, Philip je pomogao razvoju pola koji je desetljećima igrao i sudjelovao u pisanju pravila, kao i konjičke discipline vožnje kočija, bio je pokrovitelj, predsjednik ili član gotovo 800 organizacija, a u mirovinu se povukao 2. kolovoza 2017. godine, u dobi od 96 godina, nakon što je obavio 22.219 samostalnih kraljevskih dužnosti od 1952. godine.

U govoru povodom svog dijamantnog jubileja na britanskom prijestolju 2012. godine, kraljica Elizabeta svog je supruga nazvala svojom “konstantnom snagom i vodičem”, često za njega kaže da je njezina “stijena”.

Uoči pogreba princeze Diane, bivše supruge princa Charlesa, njihovi sinovi William Harry nisu bili sigurni žele li u pogrebnoj povorci ići iza majčinog lijesa.

Djed Philip je rekao Williamu: “Ako to ne učiniš, mislim da ćeš kasnije žaliti zbog toga. Ako ja budem išao za lijesom, hoćeš li hodati uz mene?”.

BATLERIMA NATOČIO PIĆE

Na pogrebu su Philip, William, Harry, Charles i Dianin brat, grof Spencer, zajedno išli kroz London iza njezina lijesa.

O njegovom nepretencioznom ponašanju, praktičnom i realističnom, svjedočili su i batleri u Bijeloj kući tijekom službenog posjeta kraljevskog para. Philip se upustio u razgovor s dvojicom batlera i natočio im piće.

Premda sklon gafovima u javnosti i izjavama koje su zamišljene kao šale, ali su ponekad bile neprimjerene, princ Philip i dalje je vrlo popularan član kraljevske obitelji, naročito nakon novih zdravstvenih problema i skandala kojeg su izazvali Harry i Meghan.

PIŠE MARIJA ČOVIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!