U svijetu se posljednjih dana koronavirusom na dan zarazi pola milijuna ljudi, a od početka pandemije zabilježeno je gotovo 123 i pol milijuna slučajeva. Od posljedica bolesti umrlo je više od 2 milijuna i 700 tisuća osoba. Kampanja cijepljenja koju mnogi vide kao spas, različito napreduje od države do države.

U Velikoj Britaniji jučer je cjepivo primilo rekordnih 660.276 osoba. Time je ukupno cijepljeno više od 20 milijuna Britanaca.

– Obvezali smo se da ćemo svim punoljetnim građanima ponuditi prvu dozu cjepiva do kraja srpnja. Veoma sam zadovoljan što je danas polovina svih odraslih cijepljena, uključujući od (prek)jučer i premijera, izjavio je Matt Hanckock, britanski ministar zdravstva.

Unatoč širenju zaraze, u Londonu se jučer okupilo na tisuće prosvjednika. Neki su uhićeni.

S druge strane, Europska unija i dalje nema rješenje za zastoj u nabavi cjepiva. Bruxelles je zaprijetio AstraZeneci novom zabranom izvoza cjepiva sve dok ne isporuči ugovorene doze. No sve više zemalja traži odobrenje ruskog Sputnjika.

Nakon Njemačke, i Francuska ga je spremna nabaviti odobri li ga Europska agencija za lijekove.

I godinu dana od početka pandemije, neki sumnjaju u postojanje COVID-a. Austrijske vlasti odlučile su se se na drastičan potez i otkazima kaznile nekoliko učitelja koji su odbijali nositi maske u razredima.

Treći val pandemije teško pogađa Brazil. U Riju su zatvorene plaže, a u Sao Paolu policija je s teškim naoružanjem upadala u prepune barove i klubove koji su radili unatoč zabrani.

– Unatoč kaotičnoj situaciji i nedostatku slobodnih kreveta u jedinicama intenzivne njege, ovi su ljudi i dalje neodgovorni. Ne znamo što još možemo učiniti da mladi shvate ozbiljnost situacije, kaže Carlos Marera iz brazilske policije.

Gradska uprava Miamija proglasila je izvanredno stanje zbog prevelike navale turista. U popularnom turističkom odredištu, policija je rastjeravala one koji su kršili policiji sat. Sve šetnice uzduž plaža zatvorene su do završetka proljetnih praznika.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!