Županije u Federaciji Bosne i Hercegovine u procesu planiranja financijskih rashoda za ovu godinu računaju na pomoć viših razina vlasti, a što je, pak, posebice vezano uz novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom. Bez toga aranžmana postoji opasnost da i županije ostanu bez dijela planiranih prihoda, a što će se onda morati rješavati na drugačiji način, piše Večernji list BiH. 

Ministrica financija Srednjobosanske županije (SBŽ) Mirjana Plavčić izjavila je za Večernji list kako su u proračun uvrstili stavku prihoda s viših razina iz drugih izvora, a slično navodi i ministar financija Zeničko-dobojske županije Josip Lovrić koji je podsjetio kako su planirali iznose s federalne razine koji su bili realizirani u prošloj godini, kazavši kako misli da će kriteriji raspodjele sredstva od novog aranžmana MMF-a biti isti kao i lani, a to je broj stanovnika. Stoga očekuju isti iznos kao i prošle godine.

Predviđena sredstva

Lovrić kaže kako će, ako ne dođe do realizacije toga aranžmana, biti jako teško realizirati bilo koji proračun bilo koje županije. Ipak, potvrdio je kako su razgovarali s federalnim premijerom koji je kazao kako će taj proces krenuti.

 – Mislim kako postoji čak i zaključak Doma naroda Parlamenta FBiH koji kaže kako, ako ne dođe do realizacije aranžmana s MMF-om, Federacije ide u neki drugi oblik kreditnoga zaduženja kako bi se sredstva prema županijama, gradovima i općinama realizirala – objasnio je Lovrić. U kontekstu Zeničko-dobojske županije potvrdio je kako je Vlada u petak usvojila prijedlog proračuna, a koji je nakon toga upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Planirani su prihodi u iznosu od 401,266.000 KM. U odnosu na prošlogodišnji, proračun je veći za 2 posto.

– Povećanje se najvećim dijelom odnosi na ono izdvajanja za sektor zdravstva, gdje smo za borbu protiv koronavirusa opredijelili ukupno 9 milijuna KM. Također, povećan je i proračun Ministarstva za pitanja branitelja radi provedbe u punom kapacitetu uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za razvojačene branitelje – rekao je ministar Lovrić. Inače, u proračunu Federacije planirana je financijska pomoć nižim razinama vlasti u obliku potpore provođenju mjera strukturalnih reformi u iznosu od ukupno 230 milijuna KM, od čega je 200 milijuna KM predviđeno za županije, a 30 milijuna KM za gradove i općine.

Potpora i potezi

Intencija je dio tog iznosa iskoristiti za potporu proračunima županija, a dio, u ovisnosti o specifičnosti gospodarstva danih županija, za provođenje strukturalnih reformi predviđenih, između ostalog, i u pismu namjere. U prošloj je godini niz županijskih proračuna doživjelo rebalanse, i to zbog činjenica da naplata prihoda nije išla onom dinamom kako je planirano, a sve iz dobro poznatih razloga. Jedan od ključnih poteza bilo je osiguranje sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda, a koja su raspodijeljena na deset županija, uvažavajući kriterij koji se odnosio na broj stanovnika prema popisu iz 2013. godine. Jasno je kako će i u ovoj godini biti nužna pomoć viših razina.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!