Jela slična pizzi pripremaju se još od neolitika, kad su naši preci počeli mijesiti hljepčiće od žitarica i nadjevati ih prikupljenim plodovima i mesom ulovljene divljači. U šestom stoljeću prije Krista, Perzijanci su na svojim štitovima pekli tanko tijesto nadjeveno sirom i datuljama, a u antičkoj Grčkoj pripremale su se pogačice sa sirom, začinslim biljkama i maslinovim uljem.

Domovina moderne pizze je, dakako, Italija: koncem osamnaestog stoljeća, u Napulju se počelo pripremati okruglo tijesto na koje se “nabacivala” panceta, salama, sir i češnjak, a umak od rajčice kao nadjev se koristi od devetnaestog stoljeća, kad su talijanski imigranti donijeli ovo jelo u Ameriku. Danas najpopularniju pizzu, “Margheritu”, 1889. godine je stvorio pizzaiolo Raffaele Esposito, povodom posjete kraljice Margarite Savojske Napulju.

Premda se, zbog jednostavne pripreme i lako dostupnih sastojaka, pizza danas smatra brzim i ne osobito skupim jelom, ima i iznimki od rog pravila. Ako vas put nanese u Valettu, glavni grad Malte, svakako posjetite restoran “Margo’s”! Po mišljenju brojnih gastro-kritičara, ondje poslužuju najbolju pizzu na svijetu. Pored standardnih Margherita, Capricciosa i Vegetariana, koje su tek nešto skuplje nego u prosječnoj pizzeriji, na meniju je nešto što se naziva “Zlatnom pizzom”. Riječ je o jelu koje se naručuje tjedan dana unaprijed, isključivo u sezoni tartufa – od listopada do svibnja. Ako ga želite kušati, pošteno će vas opaliti po džepu: pizza košta 1.800 eura! Osim već spomenutih bijelih tartufa, na njoj se nalaze samo dva sastojka: sir mozzarella i listići od 24-karatnog zlata. Ispod naziva ovog jela, na meniju stoji kratak opis onoga što će napraviti vašim okusnim pupoljcima: “Ovo nije samo pizza, nego i dokaz Božje veličine”. Ekstravagantno jelo prije desetak je godina osmislio pizzaiolo Giovanni Staiano, a od tada ga je naručilo samo nekoliko gostiju.

Izvor:povijest.hr

error: Content is protected !!