Kad bi postojalo udruženje najljepših trudnica, Iva Šarić sigurno bi bila u tom odabranom društvu. Iako zagrebačka manekenka i voditeljica HRT-ove emisije Klub 7 odbrojava posljednje tjedne do rođenja trećeg sina, kojeg čeka s Dinamovim napadačem Brunom Petkovićem (26), ni umor ni brojne obaveze nisu je omele u ritualima njege – što u vlastitom aranžmanu, što u salonu ljepote, piše Gloria.

– Upravo u trudnoći možemo se u potpunosti posvetiti sebi, a kako sam već godinama klijentica zagrebačkog kozmetičkog salona Epilderm, ondje najbolje znaju što i u kojem trenutku mojoj koži treba. Vlasnica Maja Vidošević otkrila mi je i vegansku kozmetiku Apoem, pa koristim sve proizvode iz njihove linije – kreme, sprej za lice te ulja za tuširanje i prevenciju strija. Njima se njegujem kod kuće, a jednom do dvaput tjedno odlazim u salon na profesionalne tretmane i masaže tim proizvodima – objašnjava 32-godišnjakinja, dodajući kako su to sve nježni i umirujući tretmani, osmišljeni baš za trudnice pa imaju certifikat “Pregnant Friendly”.

Uz to, Iva koristi i preparate Sepai za obnovu kože, a najdraži proizvod joj je booster iz linije Tune IT. Prirodnost je općenito izbor Ive Šarić pa se privatno malo šminka, a kad to čini, želi da dekorativna kozmetika bude kvalitetna.

– Važno mi je da ne isušuje kožu, već da je dodatno hrani mineralima. Obožavam pudere i balzame za usne Jane Iredale, a kako njihovu dekorativnu kozmetiku imaju i u Epildermu, onamo odem na šminkanje prije važnih događanja. Sviđaju mi se i bronzeri i rumenila Marc Jacobs. Nisam pobornica bojenja kose pa samo povremeno nanesem preljev za sjaj, a kosu redovno kosu njegujem maskama i šamponima Keune So Pure, koji su 100 % prirodnog sastava. Budući da u trudnoći unosim više vitamina, primjećujem da su mi kosa i nokti puno kvalitetniji nego prije – govori Iva, koja se u trudnoći hrani zdravo kao i inače.

To znači mnogo voća, povrća i raznih sjemenki, pije puno vode, a izbjegava tešku, masnu i brzu hranu. Donedavno je planinarila i išla na pilates, a u pokretu je i zbog dvojice sinova, devetogodišnjeg Carlosa i šestogodišnjeg Leona, rođenima u braku s nogometnim trenerom Jerkom Lekom. – Mislim da je svaka trudnoća posebna pa tako i ova. Uživam u svakom trenutku, a najviše sam zahvalna na tome što sve prolazi u najboljem redu i što se odlično osjećam – kaže Iva Šarić.

SAVJETI ZA TRUDNICE

– Lice i tijelo poželjno je njegovati preparatima od biljaka iz organskog uzgoja, uz dodatak vitamina E, koji prevenira nastanak strija. Treba izbjegavati kozmetiku s retinolom i njegovim derivatima te salicilnom kiselinom. Talijanska modna blogerica Chiara Ferragni, koja bi uskoro trebala roditi djevojčicu, kaže da koristi dermokozmetiku La Roche-Posay te preparate Crème de la Mer jer ne sadrže paraben.

– Dekorativna kozmetika neka bude hipoalergena i što prirodnijeg sastava, a isto vrijedi i za lakove za nokte. Kemikalije kao što su formaldehid, dibutil-ftalat i toluen su štetni pa je bolje odabrati takozvane veganske lakove s blagim formulama za postojanost.

– Bojenje kose je dopušteno, ali ne prečesto. Preporučuju se prirodne boje bez amonijaka, umjetnih mirisa, silikona ili drugih agresivnih kemijskih sastojaka. 

– Dijetni režimi nisu dobri, ali ni pretjerivanje u hrani. Važno je da obroci sadržavaju proteine, zdrave masnoće, složene ugljikohidrate, vlakna te vitamine i minerale. Najviše ih ima u voću i povrću, cjelovitim žitaricama, grahoricama, jajima, nemasnom mesu, mliječnim proizvodima, orašastim plodovima i raznim sjemenkama. Supernamirnice s antioksidansima bira i Meghan Markle, supruga princa Harryja, koja bi na ljeto trebala roditi djevojčicu. Vojvotkinja od Sussexa, naime, konzumira bademe, acai bobice, smoothieje od voća i povrća te čaj od kombucha gljive.

PIŠE DAMIR LELJAK/GLORIA

error: Content is protected !!