Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban poslao je Državnom sudbenom vijeću zahtjev za pokretanje razrješenja dužnosti sudaca koji su se družili sa Zdravkom Mamićem, nakon što je od njih dobio pismena očitovanja. Jedan od sudaca potvrdio je, a drugi zanijekao druženje s Mamićem.

“Ja sam odlučio pokrenuti stegovni postupak protiv sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina, ja sam danas taj zahtjev poslao DSV-u i zatražio od DSV-a da im izrekne stegovnu kaznu razrješenja sudačke dužnosti i da ih udalji od obnašanja sudačkih dužnosti do donošenja odluke o počinjenju ove stegovne mjere”, izjavio je predsjednik suda Vrban.

Predsjednik osječkog Županijskog suda prošlog je tjedna najavio da će, zbog fotografija s USB-a koji je osuđenik Zdravko Mamić dostavio DORH-u, a objavljene su i u medijima, zatražiti očitovanja dvojice sudaca i protiv njih pokrenuti stegovni postupak.

Nakon što je od sudaca zaprimio očitovanja Vrban je izjavio novinarima da je usporedio očitovanja s onim što je o sucima govorio Mamić te fotografijama i videozapisima koji su objavljeni u medijima te je odlučio pokrenuti stegovni postupak protiv sudaca Vekića i Krušlina.

Ako DSV prihvati zahtjev, dvojac više nikad nikom neće suditi

Ističe kako je od DSV-a zatražio da dvojici sudaca izrekne stegovnu kaznu razrješenja od sudačke dužnosti te da ih, do donošenja odluke o prijedlogu ove stegovne mjere, udalji od obnašanja sudačke dužnosti.

Napominje kako je DSV nadležno tijelo koje, po pravilima Zakona o kaznenom postupku, provodi postupak u ovakvim slučajevima i koje će donijeti odluku o njegovu prijedlogu, ali je ne može prejudicirati.

Na novinarski upit potvrdio je da se, ako DSV eventualno donese odluku o razrješenju, te osobe više neće moći baviti sudačkim poslom. “Te osobe se razrješuju od sudačke dužnosti, to je nečasni otpust od obnašanja sudačke dužnosti i oni više nikada ne mogu raditi posao suca”, objasnio je predsjednik osječkog Županijskog suda.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!