Ministar zdravstva i socijalne skrbi Republike Srpske Alen Šeranić rekao je za ATV da nitko nije sretan zbog novih mjera koje su donesene u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali da je to nužnost trenutka, jer ako se nastavi ovakav tempo priljeva pacijenata zdravstveni sustav u tom entitetu za deset dana neće moći izdržati.

Naveo je da je jedna od karakteristika trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj to da se konstantno povećava broj osoba koje dolaze u bolnicu i da zbog dužeg liječenja nije izbalansiran broj prijama i otpusta.

– Sada smo u petom tjednu od početka ovog vala i nemamo stabilizaciju, nego konstantno povećanje broja dolazaka osoba u bolnice – rekao je Šeranić i podsjetio da je u listopadu i studenom situacija stabilizirana za pet tjedana, a onda je krenuo pad. Popunjeni kapaciteti Napomenuo je da će dalji razvoj epidemiološke situacije ovisiti od ponašanja u zajednici i naglasio da održavanje zabava po kafićima i drugim mjestima predstavlja neodgovorno ponašanje.

– U konstantnoj sam komunikaciji sa direktorima bolnica u RS i identična je situacija kao što je to na UKC-u u Banjoj Luci. U bolnicama u Gradišci i Zvorniku već su popunjeni kapaciteti u vezi sa respiratorima i već se radi na preraspodjelama – rekao je Šeranić.

Ozbiljnost situacije Danas će u Ministarstvu zdravstva RS biti održan sastanak sa direktorima bolnica, direktorima Fonda zdravstvenog osiguranja i Instituta za javno zdravstvo u vezi sa tim, kako bi se vidjelo kakvi su kapaciteti. Prema riječima Šeranića, već se krenulo u preraspoređivanje kapaciteta, šire se bolnice, vraća se covid sustav rada, u pripremi je i objekt Banje Slatina u slučaju najgoreg scenarija.

Dodao je da je nedavno i na sjednici Skupštine grada Banja Luka ukazao na ozbiljnost situacije i pokušao objasniti zašto je važno da se odmah reagira. – Psihofizički smo svi iscrpljeni, svatko nosi neko svoje breme, ali stvari ne treba gledati pojedinačno – poručio je Šeranić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!