Slovenija bilježi skok od 41,5 posto novozaraženih u pandemiji koronavirusa na tjednoj razini, objavila je slovenska vlada, navodeći da je u zadnja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja i 15,7 posto pozitivnih nalaza, potvrđeno 290 novih zaraza.

Prema ocjenama epidemiologa, riječ je o dramatičnom skoku po kojemu se Slovenija ponovo pomiče sa sadašnje “narančaste” prema “crvenoj” fazi epidemije Covida-19.

Prema projekcijama koje za vladu radi znanstveni institut “Jožef Štefan”, taj bi prag Slovenija mogla dosegnuti u idućih tjedan dana, što znači da bi se prosječno broj dnevnih zaraza za posljednjih sedam dana mogao sa sadašnjih 825 popeti na preko tisuću.

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji popodne će raspravljati savjetodavna skupina vlade za Covid-19 te predložiti nove mjere, a raspravljat će se i o mogućem epidemiološkom okviru za vrijeme uskrsnih praznika. Mogućnost ukidanja policijskog sata preko noći, što se donedavno zbog pozitivnih trendova najavljivalo, sada je otpalo, prenijeli su slovenski mediji.

Kako navode mediji, vlada će u sadašnjoj situaciji nastojati da se održi sadašnji režim nastave u školama, a moguća su ograničenja u broju osoba kojima je dopušteno okupljanje, sa sadašnjih najviše deset na niže.

Kako je rečeno na vladinoj konferenciji za novinare, svi epidemiološki podaci su se obrnuli u negativan trend, pa je 14-odnevna incidencija broja zaraženih na 100.000 stanovnika porasla na 504, sedmodnevna na 273, a ponovo se povećava pritisak na bolnice.

U subotu i nedjelju je u bolnice primljeno 85 novih covid pacijenata, a otpušteno njih 37, pa je hospitaliziranih trenutno 494, od čega 94 na intenzivnim odjelima. Prema novim podacima ministarstva zdravstva, u zadnja 24 sata umrlo je još četvero oboljelih od Covida-19, pa se ukupan broj preminulih od početka epidemije povećao na 3974.

Do sada je protiv Covida-19 cijepljeno 186.170 ljudi, od čega je dvije doze cjepiva dobilo njih 104.042.

Prema ocjeni Milana Kreka, ravnatelja nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), najveći uzrok porasta zaraza u zadnje vrijeme jest širenje novih varijanti virusa, prvenstveno britanske.

Raširenost te varijante svaki se tjedan udvostruči, a jedino dosljedno poštivanje mjera i restrikcija može spriječiti negativni scenarij iz prošle jeseni kad je bilo i do tri tisuće novih zaraza na dan, upozorio je Krek, prenose slovenski mediji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!