Nova vlada Kosova je izglasana sa 67 glasova “za”, 30 “protiv” i nijedan suzdržan glas. Kurtijeva vlada će imati 15 ministarstva. Goran Rakić će biti ministar za zajednice i povratak, a Srpska lista prethodno je navela da neće podržati Kurtijevu vladu, da će se žaliti kosovskom Ustavnom sudu jer, kako su rekli, srpskoj zajednici pripadaju dva ministarstva.

U Vladi koju predvodi Kurti su tri zamjenika premijera, prvi zamjenik je Besnik Bislimi, iz redova Samoopredjeljenja koji će biti nadležan za europske integracije, dijalog i razvoj, Doniku Gervala, iz Inicijative Vjosa Osmani, koja će obavljati i dužnost ministrice vanjskih poslova, i Emiliju Redžepi iz redova bošnjačke zajednice, koja će biti zadužena i za položaj manjina i ljudska prava.

Za ministra unutarnjih poslova je izabran Dželjalj Svečlja, Aljbuljena Hadžiju je ministricu pravde, Rozeta Hajdari je ministrica trgovine i industrije, a Hekuran Murati ministar financija. U Vladi su i ministar obrazovanja i znanosti Arberie Nagavci, ministar kulture, mladih i sporta Hajrulah Čeku, ministar poljoprivrede Faton Peci, ministar infrastrukture Ljiburn Aljiu, ministar ekonomije Artan Rizvanoli, dok će ministarstvo zdravlja preuzeti Arben Vitia, prenosi N1.

Za ministra obrane je predložen Armend Mekaj, ministarstvo lokalne samouprave će voditi Eljbert Krasnići. Fakrim Damka iz redova turska zajednice će voditi ministarstvo regionalnog razvoja i Goran Rakić će biti ministar za zajednice i povratak.

U Prištini je danas konstituirana nova Skupština Kosova, a pored potvrđivanja zastupničkih mandata i polaganja zakletvi, izabrani su predsjednik i pet potpredsjednika. Jedan od najbližih suradnika lidera pokreta Samoopredjeljenje (PS) i bivši ministar vanjskih poslova u prvoj vladi Albina Kurtija, Glauk Konjufca izabran je za predsjednika Skupštine sa 69 glasova za, 33 protiv i bez suzdržanih.

Za potpredsjednike kosovske skupštine izabrani su Saranda Bogujevci iz LVV-a, Bedri Hamza iz PDK-a, Kujtim Šalja iz LDK-a, Slavko Simić iz Srpske Liste i Bekim Arifi iz drugih nevećinskih stranka.

Igor Simić je zatim ispred Srpske liste govorio pred poslanicima najavivši da ova stranka neće podržati vladu na čelu sa Aljbinom Kurtijem, prenosi KoSSev.

Kurti: Nema normalizacije odnosa sa Srbijom ako se ne prizna nezavisnost Kosova

Premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da “nema normalizacije odnosa sa Srbijom ako se ne prizna stvarnost nezavisnog Kosova”.

On je rekao da je glavni prioritet Vlade borba za premašivanje situacije stvorene pandemijom, a da zatim dolaze pravda, zapošljavanje, ekonomski razvoj i reforma obrazovanja.

„Pandemija je glavni izazov, bez gubljenja vremena smislit ćemo plan za nove mjere i imat ćemo cilj cijepiti 60 posto stanovništva. Nastavit ćemo sa provjeravanjem radi uspostavljanja pravde, obrazovanje će također biti reformirano“, rekao je Kurti.

Kada su u pitanju odnosi i dijalog sa Srbijom Kurti je rekao da bez „priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvaćanja istine od Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dvije zemlje“.

Kazao je da Kosovo sa Srbijom ima otvorena pitanja koja treba riješiti dijalogom, ali je dodao da se ne može postići napredak, ako ne postoji napredak u rješavanju sudbine nestalih na Kosovu.

Kurti je dodao da će se „uz reciprocitet unaprjeđivati odnosi sa susjedima“.

/HMS/

error: Content is protected !!