Tinejdžer koji se zalaže za potlačene i zanemarene postat će prvi LGBTQ + lik koji će odjenuti plašt Kapetana Amerike. Marvel Comics slavi 80. godišnjicu super heroja lansiranjem nove serije u kojoj će se pojaviti i Aaron Fischer, homoseksualni tinejdžer, a ova vijest objavljena je taman tijekom mjeseca ponosa u SAD-u, prenosi Guardian.

– Aaron je nadahnut junacima queer zajednice: aktivistima, vođama i svakodnevnim ljudima koji se zalažu za svoja prava. Zalaže se za sve one koji se ne uklapaju ili su zaboravljeni. Nadam se da će njegova debitantska priča odjeknuti među čitateljima i pomoći nadahnuti sljedeću generaciju junaka, rekao je pisac serije Josh Trujillo.

Umjetnica Jan Bazaldua rekla je da je stvarno uživala stvarajući ovaj novi lik.

– Kao transrodna osoba, sretna sam što mogu predstaviti otvoreno homoseksualnu osobu koja se divi Kapetanu Americi i bori se protiv zla kako bi pomogla onima koji su gotovo nevidljivi za društvo. Dok sam ga crtala, pomislila sam, pa, Kapetan se bori protiv supermoćnih bića i gotovo uvijek spašava svijet, ali Aaron pomaže onima koji hodaju sami po ulici s problemima s kojima se svakodnevno susreću.

Marvel je navodno tijekom 1980-ih imao stav da nema homoseksualaca u svemiru Marvel, a 1990-ih je na bilo koji strip s istaknutim LGBTQ + likovima stavljao oznaku “Samo za odrasle” kao odgovor na konzervativne prosvjede. John Byrne stvorio je prvi homoseksualni lik Northstara 1979. tj. barem ga je takvim zamislio, ali je njegova seksualnost otkrivena tek 1992.

No, posljednjih godina Marvel je počeo uvoditi raznolikosti u svoj sastav superheroja. Otkriveno je da su Hulkling i Wiccan iz ‘Mladih osvetnika’ izašli iz ormara 2010., a dvije godine poslije Northstar se napokon oženio svojim dugogodišnjim partnerom što je bilo Marvelovo prvo istospolno vjenčanje.

2015. godine je otkriveno da je i Iceman, jedan od originalnih X-Mena koje su stvorili Stan Lee Jack Kirby davne 1963. godine, zapravo gej.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!