Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je Srni da u BiH mora biti postignut dogovor o njenom funkcioniranju, te istaknuo da građansku BiH po viđenju lidera SDA Bakira Izetbegovića Srbi i Hrvati vide kao prvi snažan iskorak ka islamskoj BiH.

Špirić je naglasio da su izjave Bakira Izetbegovića o unitarnom uređenju i funkcioniranju BiH krajnje neodgovorne.

“Prije će globalni igrači nad nama postići dogovor o nama nego što ćemo mi unutar BiH postići dogovor o nama. To potvrđuju i krajnje neodgovorne izjave Bakira Izetbegovića u trenucima kada se susrećemo sa strašnim posljedicama pandemije i kada živimo u vremenu smrti”, istakao je Špirić.

On je naglasio da bi bilo bolje da se Izetbegović koncentrira na ustavna rješenja BiH i da ponudi kompromisan dogovor o načinu boljeg funkcioniranja, ako ništa drugo, makar radi spašavanja života građana.

“Ostaje za vidjeti što znači funkcionalna BiH po viđenju međunarodnih staratelja i ima li razlike. Zato je moje upozorenje da moramo prije pronaći odgovor o nama unutar BiH nego što globalni igrači postignu dogovor nad nama. U suprotnom sve je šuplja priča”, upozorio je Špirić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je u obraćanju na sesiji Kruga 99 o temi “Unutarnje i vanjske silnice u restituciji građanskog uređenja BiH”, rekao da je unitarna ili jednostavna država, kakva je BiH bila do prihvaćanja dejtonskog uređenja i koja funkcionira na bazi građanskog principa, prirodni okvir i uređenje koje štiti i omogućava opstanak i razvoj multietničke zajednice kakva je bila i kakvu teže da obnove u BiH.

“Unitarno organizirana država BiH nije gušila identitet, kulturu, posebnosti i jednakosti etničkih skupina u BiH”, mišljenja je Izetbegović.

/HMS/

error: Content is protected !!