Predstavnici umirovljenika u Federaciji BiH traže sastanak sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem na kojem bi se govorilo o usklađivanju mirovina koje je po Zakonu o MIO-u 15. travnja, rekao je za Faktor Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH. Mehić kaže kako Federalna vlada traži rješenje.

– U fokusu Vlade Federacije BiH posljednjih dana je nabavka cjepiva, što je sasvim razumljivo i u neprestanom je zasjedanju zbog toga. Mi to shvatamo. Kada je riječ o redovitom usklađivanju mirovina koje je predviđeno Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju 15. travnja, rečeno nam je da se traži rješenje, da se barem u nekoj mjeri, nekom procentu sačini usklađivanje mirovina. Evo vrijeme izmiče, 15. travanj nije daleko. Tražili smo razgovor sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, vjerojatno će to uslijediti za koji dan, a gdje ćemo iznijeti sve argumente – govori nam Mehić.

Dodaje i kako se čuo sa zamjenikom federalnog ministra rada i socijalne politike.

– Kao što je poznato, resorni ministar Vesko Drljača je ranije kazao kako nema statističkih podataka o padu bruto društvenog proizvoda (BDP) i nema podataka o rastu, odnosno, padu cijena troškova života. A na osnovu ta dva parametra se radi usklađivanje. Čovjek je rekao da nema te podatke. Uglavnom, građani kao potrošači, a posebno umirovljenici, se žale da su izuzetno poskupjele osnovne životne namirnice.

Zbog svega tražimo usklađivanje mirovina i da se postotak usklađivanja računa od siječnja 2021. godine jer umirovljenici su legalisti, poštivaju zakon i bit će strogo u duhu sa zakonima i zbivanjima u društvu – poručuje Mehić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!