Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zahvalnost Vladi Narodne Republike Kine na odluci da donira BiH 50.000 doza cjepiva protiv virusa korona.

Dodik je uputio i pismo zahvalnosti predsjedniku Kine Xi Jinpingu na ovoj značajnoj donaciji, ističući da je Kina i ovim činom još jednom pokazala veliku solidarnost i nesebičnost, naročito prema malim narodima, koji su u ovim teškim vremenima ostavljeni da se sami bore sa pandemijom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo je da bi uskoro trebao stići prvi kontingent cjepiva iz Kine, koje je Republika Srpska dogovorila s kompanijom “Sinofarm”.

“Zahvalan sam Vladi Narodne Republike Kine i kineskom predsjedniku Xi Jinpingu na ovoj značajnoj donaciji, koja će nam sigurno pomoći u borbi protiv pandemije. Mi dugo radimo na jačanju odnosa i prijateljskih veza s Kinom, i ova donacija je upravo rezultat te dugogodišnje suradnje s kineskim vlastima, ali i poslovnim partnerima, od kojih je značajna Kompanija ‘Sinofarm’, koja gradi bolnicu u Doboju”, istaknuo je Dodik za Srnu.

On je naglasio da će ova kompanija i dalje biti prisutna u Republici Srpskoj, te da će biti nastavljen rad na značajnim infrastrukturnim projektima.

Dodik je podsjetio da se većina projekata, koje su kineske kompanije realizirale u BiH, odnosi na Republiku Srpsku.

Na pitanje Srne da komentira pokušaje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da sebi pripiše zasluge za donaciju kineskog cjepiva, Dodik je rekao da je to, u najmanju ruku, smiješno.

“Kada je riječ o odnosima s Kinom, jedino na čemu Turković radi jeste narušavanje bilateralnih odnosa dajući instrukcije koje su išle na štetu dobrih odnosa s Kinom, bez suglasnosti Predsjedništva BiH”, istaknuo je Dodik.

Srna podsjeća da je jedna od takvih instrukcija bila u listopadu prošle godine kada je Turković naložila da se BiH, bez suglasnosti Predsjedništva BiH, pridruži izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu na 3. Komitetu 75. sjednice Glavne skupštine UN-a, o čemu je srpski član Predsjedništva obavijestio i kineskog predsjednika i čelnike UN-a.

/HMS/

error: Content is protected !!