„Pogoršanje epidemiološke situacije u Ljubuškom se nastavlja, dolazimo do brojki zaraženih koje definitivno nismo očekivali ni u najcrnjim scenarijima“, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški dr. Ivan Landeka u današnjem izvještaju za Radio Ljubuški.

„Na testiranju od ponedjeljka imamo 30 novozaraženih. Na jučerašnjem testiranju je bilo više od 50 osoba, međutim rezultate, nažalost, još nemamo s mikrobiologije SKB-a zbog ogromne gužve, ali očekujemo slične brojke kao od ponedjeljka“, dodao je i nastavio;  „time dolazimo u jednu tešku epidemiološku situaciju. Ovaj soj virusa, zvao se on britanski, afrički ili zapadnohercegovački, sasvim je svejedno, puno je infektivniji od ranijih sojeva. U preko 90 posto slučajeva su zaražene cijele obitelji pa je puno važnije da se reagira na vrijeme, da se povuče s posla, da se dijete ne šalje u školu ako se ima simptome sumnjive na COVID-19“.

Što se tiče prijenosa virusa, Landeka objašnjava kako imamo obiteljski i susjedski prijenos.

„Tako imamo po pet-šest testiranih koji su rodbinski vezani ili žive blizu jednu drugih. Nažalost, dosta pozitivnih osoba u zadnjih nekoliko dana je među djelatnicima školskih ustanova“, ističe Landeka i  poziva na poštivanje mjera.

„Vrlo mali broj ljudi na radnim mjestima, ali i na vjerskim okupljanjima poštuje mjeru socijalne distance i nošenja maski. Ja apeliram na vodstva i uprave svih privatnih i javnih institucija da poboljšaju kontrolu nad poštivanjem mjera jer je to u interesu njih i njihovih djelatnika. Isto tako molim predstavnike vjerskih institucija da prije početka vjerskih okupljanja pozovu vjernike da stave maske, a sva događanja u sklopu predstojećih blagdana organiziraju uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.“

On se danas također osvrnuo na situaciju s cijepljenjem i dodao kako ima puno upita.

„Ovih dana slušamo toliko nejasnih i zbunjujućih izjava da nam se teško snaći i poručiti nešto našim sugrađanima. U prethodnim tjednima smo cijepili jedan dio zdravstvenih djelatnika. Na našu sreću cijepljen je i veći dio štićenika u ustanovama za starije i nemoćne osobe, a sada prema planu cijepljenja cijepimo starije od 75 godina“, objasnio je dr. Landeka.  

„Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo očekujemo pošiljku Pfizer cjepiva, ali koliki broj, to nam nitko još ne zna reći niti potvrditi“, dodao je.

Više poslušajte u audiozapisu

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!