Haris Jovan Mataradžija iz Visokog pretučen je na kućnom pragu u tom gradu, a smatra da je razlog za napad to što se, i pored činjenice da je rođen u braku Srpkinje i Bošnjaka, osjeća i izjašnjava kao Srbin, javio je RTRS.

Na Mataradžiju su trojica napadača nasrnula juče tijekom dana, dok je zatvarao vrata garaže u obiteljskoj kući.

O ovom događaju se MUP Zeničko–dobojskog kantona nije službeno oglasio, a nije odgovarao ni na pozive RTRS-a.

Mataradžija smatra da napadači nisu bili slučajno ispred njegove kuće, jer je i ranije putem društvenih mreža dobijao nacionalističke prijetnje, a kaže i da su došli naoružani palicama.

“Zaključavao sam vrata, kad je jedan naletio na mene, udario me nečim, zamračilo mi se… Udarali su me nogama i palicama ispred kućnih vrata. Mene su prvi put na nacionalnoj osnovi vrijeđali kada sam imao šest-sedam godina, kada nisam ni znao šta sam, a psovali su mi mater četničku”, rekao je Mataradžija.

Njegova sestra, Milada Mataradžija, rekla je da je čula bratov vapaj i da je odmah zvala policiju. “Da nisam čula i sišla, uvjerena sam da bi ga ubili”, rekla je ona.

Dok je pokušavao zaštiti sina, napadu i prijetnjama izložen je bio i Harisov otac Adem.

Harisu je pružena medicinska pomoć i u Visokom i u zeničkoj bolnici, ali obitelj ukazuje da su u oba nalaza konstatirane lakše tjelesne ozlijede, kao i da ih je zadobio u tuči, a ne prilikom napada. Smatraju i da policija nastoji prikriti da je napad motiviran nacionalizmom, jer su za počinitelje najavili prekršajne naloge.

RTRS navodi da je Haris Jovan odlučio napustiti rodno Visoko, ali ne zbog posljednjeg napada u kojem mu je i život ugrožen, nego jer je i bez prava na rad, narušenog dostojanstva i prava da jasno kaže tko je.

/HMS/

error: Content is protected !!