Raste broj zaraženih, bolnički odjeli pune se pacijentima, sve je više mlađih na respiratorima. Cjepiva nema za sve koji bi se željeli cijepiti. Na pitanja trebaju li se pooštriti mjere i nastavlja li se s dosadašnjim planom imunizacije, odgovore daju dr. Zvonimir Šostar i dr. Bernard Kaić u emisiji “Izaberi zdravlje” Hrvatskog radija.

Stariji i kronični bolesnici ostaju prioritet cijepljenja

Intrigira tko će biti prioriteti treće faze cijepljenja prema epidemiološkim, ali i gospodarskim kriterijima? Hoće li turistički radnici ili učitelji imati prednost pred drugim radno aktivnim građanima?

Svakog dana u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stižu zahtjevi policije, ugostitelja, novinara, pomoraca i turističkih djelatnika da oni postanu prioritetne skupine za cijepljenje, istaknuo je gostujući u emisiji Izaberi zdravlje Hrvatskog radoja glavni epidemiolog iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić.

Rekao je da oni mogu doći na red tek kada se procijepe starije osobe i one s kroničnim bolestima, a redoslijed mora utvrditi politika.

– Nije nam potreban novi plan cijepljenja, može se eventualno razraditi ta treća faza cijepljenja kada se cijepe starije osobe s kroničnim bolestima da se razrade prioriteti unutar radne populacije. Svakodnevno dobivamo pismene zahtjeve od raznih stručnih udruga i pojedinaca, da ih se stavi u prioritet za cijepljenje. Od policije preko novinara, pomoraca, turističkih djelatnika, ugostitelja, rekao je Kaić.

– Od travnja će dolaziti veće količine cjepiva nego do sada, ali opet se neće moći sve odjednom procijepiti. Morat će se dogovoriti u Vladi, svatko će morati zastupati svoj resor i donijeti odluku koga će se prvoga, a koga drugog i trećeg cijepiti. To više nije medicinsko pitanje trebaju li prednost imati policajci, učitelji ili novinari to je ekonomsko i političko pitanje, dodaje.

Cjepivo protiv koronavirusa stiže na kapaljku, a procjepljivanje građana je daleko od željenoga

Najviše se cijepi u ordinacijama obiteljske medicine, neki gradovi cijepe po punktovima. Zagrepčani se pitaju hoće li biti promjena u načinu cijepljenja u Zagrebu kako bi se ubrzala dinamika imunizacije. Hoće li biti masovnoga cijepljenja na Velesajmu?

– Sve je spremno, samo da nam stigne dovoljno cjepiva, rekao je ravnatelj Nastavnoga Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, dr. Zvonimir Šostar.

– Pripremamo jedan veliki paviljon od 7 tisuća četvornih metara površine za treću fazu. Kada će doći ne znam, ali mi ćemo od 1. travnja biti spremni odmah se preseliti i krenuti s masovnim cijepljenjem. Procjenjujemo da bi na takvom jednom mjestu mogli dnevno procijepiti između 6 i 7 tisuća ljudi, možda čak i do deset ako to bude potrebno. Pitanje koliko i kad ćemo dobiti cjepiva, zaključio je Šostar.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!