Predsjednik Republike Zoran Milanović na Facebooku se oglasio u povodu današnje objave Ustavnog suda da predsjednik ne može predložiti kandidata za predsjednika Vrhovnog suda mimo javnog natječaja.

Milanović je poručio da njegova kandidatkinja ostaje Zlata Đurđević te da će HDZ, koliko god im teško padalo, morati glasati o njoj – ZA ili protiv.

Naime, Milanovićeva kandidatkinja, profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević, nije bila među troje kandidata koji su se prijavili na javni poziv za čelnu osobu najvišeg suda Državnom sudbenom vijeću.

Milanović je na Facebooku komentirao i današnje izjave predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića aludirajući na medijske napise o njegovu kumstvu s HDZ-ovim Vladimirom Šeksom.

Predsjednikovu poruku prenosimo u cijelosti:


“Ako su javni natječaji, oglasi pa i javni pozivi možda i namješteni, to nije razlog da se oni ukinu, nego da demokratska kontrola omogući da se izaberu najbolji kandidati”, podučio nas je danas Šeksov kum s Ustavnog suda. I prisnažio kako se zakoni moraju primjenjivati, citiram, „smisleno“. Prvo, kume, natječaj i javni poziv nisu isto. Ni to niste naučili. A namještanje natječaja je kazneno djelo. Za sve, pa i za kumove. E, to ste morali naučiti.

Ali, eto, sad smo iz prve ruke doznali novu razinu besmislenosti kojom se vodi većina ustavnih sudaca, vjernih HDZ-ovih žetona, koji smišljaju sve što treba kako bi spasili vojnika HDZ-ovog pravosuđa Sessu. Možda još da odluče kako za predsjednika Vrhovnog suda moram predložiti nekog od ovih Mamićevih veseljaka? Ili da Plenković reaktivira svoju skupinu Borg i njoj povjeri izbor predsjednika Vrhovnog suda? No pasaran! Moja kandidatkinja nije i neće biti iz njihove močvare. Moja kandidatkinja ostaje Zlata Đurđević i HDZ će, koliko god im to teško padalo, morati glasati o njoj. Za ili protiv, što će sve reći”, napisao je na Facebooku Milanović.

Premijer Andrej Plenković u utorak je očekivanom i logičnom ocijenio odluku Ustavnog suda po kojoj predsjednik Republike kao kandidate za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo one osobe koje su se javile na javni poziv Državnog sudbenog vijeća (DSV).

– Ne vidim ništa neočekivano. Cijela je ta priča po meni od prvog dana isfabricirana, izjavio je premijer tijekom posjeta Čakovcu.

Plenković je podsjetio da je Zakon donesen prije tri godine s ciljem da proces bude transparentniji i informativniji.

– Svi su znali da je javni poziv. Tko je želio biti kandidat, mogao se javiti. Sada smo očekivali što će reći Ustavni sud. On je rekao jedino logično što je mogao reći. Za mene tu nema ništa neočekivanog. Smatram da je cijela priča nepotrebna i isfabricirana tema do koje nije trebalo doći, kazao je. 

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u utorak je kazao da Državno sudbeno vijeće (DSV) može raspisati novi natječaj za čelnika Vrhovnog suda, ali da se predsjednik Republike u predlaganju svog kandidata Saboru mora pridržavati zakonske procedure.

– Natječaj se može ponavljati bezbroj puta. Predsjednik ne mora prihvatiti nijednog kandidata, ako on njime nije zadovoljan, ali mora poštovati proceduru, izjavio je Šeparović nakon što je Ustavni sud prije većinom glasova zaključio da predsjednik Republike Hrvatske za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv DSV-a.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!