Predsjednik Republike Zoran Milanović je u obilasku otoka Cresa. Davajući izjavu upitan je o komentaru na jučerašnju oduku Ustavnog suda o Zakonu o sudovima.

– Ustavni sud je političko tijelo. Ako se sud tako misli ponašati, kao obični političari, kao treća ruka vlade, kao gornji dom parlamenta koji potvrđuje sve to je kao DDR. Demokratska njemačka republika koja je samo njemačka i koja nije demokratska i koja nije baš republika Sud je nažalost političko tijelo, to sam predvidio, no mene je iznenadila manična brzina kojom se cijala stvar gurnula pod tepih. To više ne ide. Jedno je kad džeparš, a drugo kad kradeš na glavnom trgu. To se dogodilo i to je politička odluka. Ustavni sud nije sud. On se zove sud, kao što se DDR zvao demokratska republika. On je sastavljen uglavnom od političara, većim dijelom isluženih HDZ-ovih političara ili onih koji su ušli u sud zahvaljujući HDZ-u. Šeksov kum ne razumije javne natječaje i javne pozive. Ustavni suci su birani u vrsti iluzorne operacije. Jednom kada uđu žele vjeroavati da su uši u kvaliteti, a dogovoreni su u postupku, rekao je Milanović.

To je kumska radna zadruga i vertikala HDZ-a i to treba shvatiti kao dio političke borbe, dodao je.

Rekao je kako je predsjednik Sabora sam sebi uz podršku jednog dijela ljudi odlučio da je to što je napravio ispravno.

– To je vrlo opasan presedan, ne dao Bog da se ponovi. To je uvođenje diktature jedne stranke u parlamentu. Ta stranka se zove HDZ, rekao je predsjednik Milanović o postupku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

– Imaju problem na neki način sa mnom jer sam osobno sudjelovao u pisanju tih dijelova Ustava. Onaj koji ima više ruku, privremeno ima iluziju nekog dobitka. Morat će se očitovati o kandidatu, ne zato što je to moja želja, već zato što je ustavna obveza da se o tome očituju, dodao je.

– Profesorica Zlata Đurđević je moj kandidat i ona će to biti neovisno o tome raspisivali oni neki javni poziv. Gdje ćeš transparentnije nego da ja kažem tko je ta osoba. Ovo nije moje osobno pitanje, a gospođa Đurđević bit će kandidatkinja. Ja ne biram izvođača radova, rekao je i objasnio što je javni natječaj.

Od mene se kao predsjednika očekuje da poznam nekoliko pravnika i da kažem u njihovo ime “she’s the one”. Ili to je on, dodao je.

O Bošnjakoviću i Malenici

– Neka se njome bave HDZ-ovi prvaci. Već su počeli Bošnjaković i mali Malenica govoriti kako je to loše. Jako je loš znak i kada je Bošnjaković uhvaćen s optuženikom. Jako je loše kada si virio iz neke stvari svim HDZ-ovm liderima kao neki provincijski fiškal. Ali to je tako, oštar je Milanović.

Nastavio je oštro o Malenici te rekao da predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima.

– Došao je njuškati na Pantovčak da vidi koje su moje namjere, rekao je te dodao da ima o tome u zabilješkama.

Dodao je kako je donesen neustavni zakon i da se sada vreba kako zadržati to stanje.

– To radi HDZ koji se nasmrt prepao. Reći ću i zašto.Na Vrhovnom sudu je predmet HDZ-a kao zločinačke organizacije. Nije u Kragujevcu. Osuđeni su za pljačku. Zato žele što veću kontrolu nad Vrhovnim sudom jer su se žalili. Bezočno se Sessa javio na javni poziv, može li on još uvijek biti predsjednik Vrhovnog suda? Što o tome misle saborski zastupnici? Oni ga mogu razriješiti, ako hoće. On je zaštićen kao lički medvjed, zaštićeniji je od predsjednika Republike rekao je.

O optužbama Zdravka Mamića

Potom su mu novinari postavli pitanje i o Mamićevim optužbama.

– Sad se vidi što se tu događalo. Netko za to treba odgovarati. Netko je opstruirao pravdu. To ulazi u domenu krivičnih djela protiv pravosuđa. To bingamo, gledamo kao seriju dok nam oči ne ispadnu. Mamić je rekao to što je rekao, dao neke dokaze. Ako ništa drugo vidi se da se tu radi o propalicama. Ovo je HDZ-ovo sudstvo, ali što je tu radio Sessa? Gdje je on bio? A bio je i predsjednik Općinskog suda, rekao je.

Izvor: HRT

error: Content is protected !!