Ako je suditi prema izvješćima MUP-a ŽZH, policijski službenici u ožujku su u više navrata otkrili ilegalne migrante u Ljubuškom.

Ovakve vijesti postale su skoro svakodnevne, ali nisu iznenađujuće, jer nije nepoznanica da je Crveni Grm, kao pogranično mjesto, česta ruta preko koje se migranti pokušavaju domoći hrvatske granice i Europske unije.

Sada sve češće putuju i danju, a može ih se vidjeti na prometnicama, šumskim i poljskim putovima, pa građani s razlogom osjećaju strah. Kako bismo saznali imaju li Ljubušaci, ali i ostali žitelji ŽZH razloga za zabrinutost, kontaktirali smo Davida Grbavca, ministra MUP-a ŽZH, koji nam je dao podrobnije informacije o kretanju migranata, ali i o suradnji građana i policije.

Suradnja građana i policije

„U tekućoj godini na području ŽZH zatečeno je ukupno 85 ilegalnih migranata, od toga 58 na području Ljubuškog, 25 na području Posušja i 2 na području Gruda. Usporedbe radi, 2018. godine na području ŽZH zatečeno je 865 ilegalnih migranata, 2019. godine zatečeno je 1019 ilegalnih migranata, a prošle godine 277 ilegalnih migranata. Za ilegalne migrante, ŽZH je tranzitno područje. Oni su nastojali ili nastoje i dalje preko područja ŽZH ilegalno prijeći u Republiku Hrvatsku, samim time i u Europsku uniju. Imajući u vidu navedene brojke, tvrdim da migrantska kriza, u onom dijelu koji se dotiče ŽZH, nije alarmantna, ali poziva na oprez! Građane, u interesu njihove vlastite sigurnosti, pozivam da i nadalje prijavljuju policiji sva svoja opažanja o kretanjima migranata, ali i eventualna saznanja o osobama koje krijumčare ljude i na taj način, radi brze zarade, ugrožavaju sigurnost, posebice onih u pograničnim naseljima“, kazao je Grbavac za Dnevni list.

Suradnju građana i policije ocijenio je dobrom, no ona može biti i bolja.

„Građani ŽZH pokazali su zrelost. Nisu pokušavali uzeti pravdu u svoje ruke, iako je bilo situacija kada se takvo što moglo i dogoditi. Primjerice, kada su migranti provalili u obiteljsku kuću na području Ljubuškog, cijelu je uneredili i oskvrnuli raspelo i druga vjerska obilježja. Stoga građane pozivam da zadrže dostojanstvo i pribranost, a ako raspolažu saznanjima o ilegalnim migrantima, da odmah pozovu policiju na interventni broj 122“, naglasio je ministar Grbavac.

Nadzor nad osobama u samoizolaciji

Na upit je li sigurnosno stanje u ŽZH zadovoljavajuće, dobili smo potvrdan odgovor, i po pitanju kriminaliteta, ali i po pitanju javnog reda i mira i sigurnosti prometa.

„Zadovoljan sam većinom parametara sigurnosti“, istaknuo je Grbavac te se dotaknuo nedavnog apela koji je Zavod za javno zdravstvo ŽZH uputio, između ostalog, i MUP-u ŽZH, kako bi proveli nadzor nad osobama koje krše mjere samoizolacije.

„Provodi se pojačan nadzor nad osobama kojima su izrečene samoizolacije, a i dodatno ćemo ga intenzivirati, s naglaskom nad kontrolom osoba koje su oboljele od koronavirusa. Međutim, epidemiju je nemoguće suzbiti bez suradnje građana i državnih tijela. Mogu reći da MUP ŽZH poduzima, a i ubuduće će poduzimati, sve što je u našoj moći da se sankcioniraju pojedinci koji neodgovornim ponašanjem ugrožavaju zdravlje cijele zajednice. Apeliram na građane da se pridržavaju preporuka županijskog Stožera civilne zaštite kako bismo što prije suzbili epidemiju i vratili se u normalan život“, zaključio je Grbavac.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list

error: Content is protected !!