Nositelj odobrenja AstraZeneca AB je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o riziku od trombocitopenije i poremećaja zgrušavanja krvi za cjepivo COVID-19 Vaccine AstraZeneca, objavio je HALMED.

Sažetak pisma, objavio je HALMED na svojim web stranicama, izgleda ovako:

– Koristi primjene cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca nadmašuju rizike unatoč mogućoj povezanosti s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka uz nisku razinu krvnih pločica (trombocita).

– Kombinacija tromboze s trombocitopenijom, u nekim slučajevima praćena s krvarenjem, vrlo je rijetko opažena nakon cijepljenja cjepivom COVID 19 Vaccine AstraZeneca.

– Zdravstveni radnici trebaju pripaziti na znakove i simptome tromboembolije i/ili trombocitopenije.

– Cijepljene osobe treba uputiti da odmah potraže liječničku pomoć u slučaju da se razviju simptomi kao što su kratkoća daha, bol u prsima, oticanje nogu i perzistentna bol u abdomenu nakon cijepljenja.

– Dodatno, sve osobe u kojih se pojave neurološki simptomi, uključujući teške ili perzistentne glavobolje te zamućen vid nakon cijepljenja, kao i one osobe u kojih se nekoliko dana nakon cijepljenja pojave modrice na koži (petehije) udaljene od mjesta primjene cjepiva, također moraju odmah zatražiti liječničku pomoć.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Iz HALMED-a podsjećaju da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!