U najvećoj bolnici u Hrvatskoj, KBC-u Zagreb, protiv Covida-19 do sada je cijepljeno 74 posto liječnika i samo 38 posto medicinskih sestara, što je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić objasnio bezrazložnim nepovjerenjem u cjepivo dijela zdravstvenih djelatnika.


Zadovoljni smo odazivom liječnika, ali ne i sa sestrama, izjavio je Ćorušić na obilježavanju Dana ljubičaste vrpce, govoreći o situaciji u KBC-u u doba pandemije. Istaknuo je da imaju dovoljno cjepiva za procjepljivanje svih djelatnika, a cijepili su ih AstraZenecinim, Pfizerovim i Moderninim cjepivom.

– Problem je u neodazivu sestara i nepovjerenju u cjepivo, za što nema razloga, pogotovo među zdravstvenim djelatnicima, rekao je Ćorušić.

U KBC-u Zagreb trenutno je 49 djelatnika pozitivno na covid ili u samoizolaciji, a među njima su četiri liječnika i deset medicinskih sestara. Preostali zaraženi pripadaju ostalom bolničkom osoblju.

Ćorušić ističe da je zbog porasta broja zaraženih situacija u bolnici nešto lošija nego prethodnih tjedana, no njihov covid odjel dobro funkcionira i sve svoje pozitivne pacijente sami zbrinjavaju. Najviše problema imaju na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, gdje prihvaćaju i pacijente koji gravitiraju KB-u Dubrava.

– S obzirom da je KB Dubrava prenamijenjena u covid bolnicu, većina njihovih hitnih slučajeva dolazi nama, tako da u jednom danu pregledamo i 387 pacijenata, kaže Ćorušić.

Obilježen Svjetski dan ljubičaste vrpce

Godinu dana nakon potresa i izbijanja pandemije, ravnatelj ističe da je u KBC-u Zagreb hladni pogon reduciran za 20 posto, no akutni bolesnici svi na vrijeme dobivaju uslugu. Nitko nije bio odbijen, što uključuje i one s epilepsijom, te onkološke, hematološke i pedijatrijske bolesnike.

KBC Zagreb danas je obilježio Svjetski dan ljubičaste vrpce, posvećen podizanju svijesti o epilepsiji, od koje u Hrvatskoj boluje oko 45.000 ljudi, a oko 7000 ih se liječi od teških i kompleksnih oblika te bolesti.

Predstojnica Klinike za neurologiju Ervina Bilić istaknula je da u KBC-u Zagreb oboljelima od epilepsije pružaju skrb na svjetskoj razini, od invazivne dijagnostike do liječenja najtežih oblika bolesti.

– Epilepsija je bolest koja i danas predstavlja značajan medicinski i javnozdravstveni problem, posebno među trudnicama i starijim osobama. No, bolesnici koji na vrijeme dobiju dijagnozu i liječenje imaju bolju kontrolu bolesti i zadovoljavajuću kvalitetu života, istaknula je Željka Petelin Gadže, voditeljica Odjela za epilepsiju.

U 70 posto oboljelih lijekovima se postiže kontrola bolesti, a preostali bolesnici kandidati su za neurokirurško liječenje, koje se također obavlja u KBC-u Zagreb.

U Hrvatskoj su primjetni pozitivni pomaci u destigmatizaciji oboljelih od epilepsije, a unatoč pandemiji zadržan je kontinuitet skrbi za te bolesnike.

Oboljeli od epilepsije mogu se cijepiti protiv covida, no epilepsija nije indikacija za prioritetno cijepljenje, rečeno je na konferenciji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!